• 1

Ovako izgledaju posledice manjka radnika - rival Koka Kole izgubio poslove

Proteklog leta imali smo posebno veliku potražnju, ali nismo uspeli sve poslove odradimo i tako, zbog nedostatka stručne radne snage, izbegao nam je pet do 10 odsto

  • 1

Austrijskog proizvođača sokova "Pfaner" nedostatak stručne radne snage koštao je pet do deset odsto prometa, te iz kompanije poručuju da se problem ne može rešiti bez kvalifikovane imigracije.

Šef kompanije sa dugom tradicijom i sedištem u Lauterahu u pokrajini Forarlberg Herman Pfaner rekao je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1“ da je nedostatak stručne radne snage ogroman problem.

- Proteklog leta imali smo posebno veliku potražnju, ali nismo uspeli sve poslove odradimo i tako, zbog nedostatka stručne radne snage, izbegao nam je pet do 10 odsto prometa - objasnio je on.

Pfaner ističe da firma zbog povećanih poslova nije uspela da nađe potrebnu radnu snagu.

Prema njegovim rečima, za rešavanje problema nedostatka radne snage neophodno je investirati u obrazovanje.

- Uz to Austrija mora biti otvorena za kvalifikovanu imigraciju. Uveren sam da bez kvalifikovane migracije ovaj problem nedostatka stručne radne snage ne možemo rešiti - rekao je Pfaner.

On zahteva debirokratizaciju i uopšte da u politici bude više ljudi koji razmišljaju preduzetnički. Za svoj koncern, koji na međunarodnom tržištu sokova konkuriše globalnim proizvođačima kao što su Koka Kola i Pepsi, Pfaner kaže vidi šanse rasta u Aziji i srednjeročno i u Africi.

- Pfaner ima šansu kada se jedna zemlja stabilizuje i potražnja za kvalitetom poraste - objasnio je on.

Inače trenutno Pfaner, pored Austrije, proizvodi još u Nemačkoj, Italiji i Ukrajini. Pfaner prerađuje voće još od 1856. godine, a izvozi u više od 80 zemalja sveta, te je prošle godine imao obrt u visini od 298 miliona evra, a zapošljava 850 ljudi.

VIDEO: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg

    5. jul 2019 | 13:15

    "potražnja za kvalitetom poraste" a gde u toj secernoj vodici ima kvaliteta ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>