• 9
 ≫ 

Hrvati popustili: Prvi korak ka evru

 ≫ 

Očekuje se da će zemlje članice evrozone i Danska raspravljati o pismu namere na predstojećem sastanku evrogrupe

  • 9

Hrvatska je uputila članicama evrozone, Danskoj i institucijama Evropske unije pismo namere o ulasku u Evropski kursni mehanizam (ERM II), čime je napravila prvi formalni korak na putu uvođenja evra kao zvanične valute, saopšteno je iz Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke (HNB).

Uz pismo namere, članicama i institucijama EU dostavljen je i Akcioni plan u kojem su detaljno opisane reforme koje će Hrvatska sprovesti pre ulaska u ERM II, prenosi Polsovni dnevnik.

Očekuje se da će zemlje članice evrozone i Danska raspravljati o pismu namere na predstojećem sastanku evrogrupe.

Uspešnim učešćem u kursnom mehanizmu tokom najmanje dve godine Hrvatska bi trebalo formalno da zadovoljiti kursni kriterijum nominalne konvergencije. Ostale kriterijume - stabilnost cena, održivost javnih finansija i konvergenciju kamatnih stopa - Hrvatska zadovoljava već neko vreme, a razborita monetarna i fiskalna politika bi trebalo da obezbede da tako i ostane, navodi se u saopštenju.

U dogovoru sa institucijama EU, Hrvatska se u pismu namere obavezala na sprovođenje reformi u šest područja: dalje jačanje supervizije bankarskog sistema uspostavljanjem tesne saradnje između HNB i Evropske centralne banke; jačanje okvira za sprovođenje makroprudencijalne politike uvođenjem eksplicitnog mandata za mere usmerene na zajmoprimce; jačanje okvira za sprečavanje pranja novca; unapređenje sistema prikupljanja, obrade i objave statističkih podataka; poboljšanje upravljanja u javnom sektoru; te smanjenje administrativnog i finansijskog opterećenja za privredu.

Sve mere navedene u pismu namere i Akcionom planu Hrvatska namerava da sprovede do sredine 2020., nakon čega će institucije EU oceniti jesu li one adekvatno sprovedene, pa se očekuje da će po dobijanju pozitivne ocene Hrvatska započeti učešće u kursnom mehanizmu, piše u saopštenju Ministarstva finansija i HNB.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žan

    5. jul 2019 | 13:57

    Kako će se odreći ustaške kune i lipe?

  • Net

    5. jul 2019 | 13:37

    Hranu iz narodne kuhinje svakog dana uzme 11.250 Beograđana Prosečna plata u Hrvatskoj skoro duplo veća nego u Srbiji Rekordan rast BDP-a: Hrvatska ima 4,7% najveći rast u EU MIGRACIJSKI PREOKRET Povratak Hrvata - lani kući došlo 26.000 ljudi ''Baby boom'' Najveći plus u zadnjih deset godina: Lani u Hrvatskoj rođeno 791 dijete više nego 2017.

  • Vera

    5. jul 2019 | 13:37

    Gde bi njima sada bio kraj da rata nije bilo?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>