• 5

Banke u Srbiji za godinu dana zaradile rekordnih 70,5 milijardi dinara

Analize pokazuju da su za to zaslužni čišćenje loših kredita i rast potrošnje stanovništva

  • 5

Banke su prošle godine zaradile 70,5 milijardi dinara, što je, nominalno posmatrano, rekordna dobit u poslednjoj deceniji, piše današnja "Politika".

Za godinu dana zarada banaka je povećana za 11 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Analize pokazuju da su za to zaslužni čišćenje loših kredita i rast potrošnje stanovništva, pre svega gotovinskih zajmova, piše “Politika”.

Nenad Gujančić, broker kuće “Momentum sekjuritis”, potvrđuje da je profitabilnost banaka nominalno dostigla rekordni nivo od izbijanja svetske ekonomske krize, ali kaže da ovaj sektor i dalje opterećuju nepovoljne okolnosti koje nisu promenjene ni protekle godine.

kredit (blurovano)

Foto: sxc.hu

Pre svega, kaže on, krediti privrede su u padu.

Prema podacima Udruženja banaka, na kraju decembra 2018. bilo je odobreno ukupno 2.363.8 milijardi dinara kredita, što predstavlja rast na godišnjem nivou od 2,5 odsto, ali pre svega usled rasta kreditne aktivnosti stanovništva od 11,2 odsto.

S druge strane, kreditno stanje privrede na kraju decembra prošle godine bilo je skoro tri odsto manje u odnosu na kraj 2017. godne (1.351.6 milijardi dinara).

Prinos na kapital, posle dužeg vremena, meri se dvocifrenom stopom i iznosio je 10,4 odsto.

Najsvetlija tačka u pogledu profitabilnosti jeste činjenica da je prvi put od 2015. godine domaći bankarski sektor zabeležio rast neto prihoda od kamata, što predstavlja glavnu poslovnu aktivnost banaka i čini osnovnu razliku u odnosu na takođe dobar nominalni rezultat iz 2017. godine, navodi “Politika” i ističe da je ovaj profit zarađen u uslovima prilično niskih kamata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Bankarska mafija

    Vratite srpske banke, što je Dinkić ukinuo i hvalio se time. Vež 2 decenije nam novac otimaju iz Srbije,a mi ćutimo.

  • Lepoliki ex

    Apotekari na masu lekova imaju 12 posto zaradе.Kad im se plati karticom banka uzme 2,5 посто на цену лека.Такав рекет ни напуљска мафија није узимала.Честотамо држави.

  • ...

    Zamislite da se to ulozi u nasu zemlju,imali bi plate po 2000e ziveli kao normalan svet,a ovako ima da nas lazu ceo zivot.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke