• 3
 ≫ 

Broj rezervacija u hrvatskim hotelima pao tri do sedam odsto

 ≫ 

Hrvatski turizam proživljava vrlo izazovnu godinu jer mnogi hoteli imaju pad rezervacija

 • 3

Hrvatski turizam proživljava vrlo izazovnu godinu u kojoj je teško očekivati rast, jer mnogi hoteli imaju pad rezervacija, otkriva analiza poslovanja hotelijera u drugom kvartalu Hrvatskog udruženja turizma.

- Anketa koju smo radili sredinom juna među našim članicama, a radi se o najvećim hotelskim kućama u Hrvatskoj i pokrili smo dovoljno veliki uzorak da govorimo o trendovima, pokazala je da je volumen rezervacija za top sezonu u hrvatskim hotelima sredinom juna bio niži za tri do sedam posto u odnosu na isti period prošle godine - kaže direktor tog Udruženja Veljko Ostojić.

Dubrovnik, Hrvatska, Turizam

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Zbog toga se, kako dodaje, ulažu dodatni marketinški i prodajni napori da se realizuju "last minute" rezervacije, kako bi se u najboljem slučaju dostigle prošlogodišnje brojke.

- Naznake optimizma beleže se samo u kompanijama koje su ulagale u povećanje kvaliteta usluge - ističe Ostojić.

Prema njegoivim rečima, radi se o najizazovnijoj sezoni u poslednjih nekoliko godina, na šta najviše utiče oporavak konkurenata na Mediteranu, ali i signali recesije na ključnim emitivnim tržištima, dok se Bregzitu pripisuje tek neznatna važnost za sada.

Turizam, putovanja, destinacije, destinacija

Foto: Pixabay

Sporiji tempo rezervacija prijavilo je čak 70 posto anketiranih apartmanskih naselja, 62 odsto hotela i 44 posto kampova, a jedva petina hotela ima jači broj rezervacija nego prošle godine.

Iz tog razloga, čak 22 ptocenta hotela očekuje da će u ovoj sezoni snižavati cene, 12 posto očekuje slabiju zauzetost, a pet posto manji prihod. Za kampove vlada još manji optimizam, jer čak 40 posto očekuje manji prihod u ovoj godini, uz pad zauzeća za 41 posto, navodi se u tekstu.

(Telegraf biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mladenov

  8. jul 2019 | 11:38

  Preskupo brate...Grcka ove gidine hit u svakom smislu. Sve je jeftinije nego kod kuće.

  6
  1

  Podelite komentar

 • W

  8. jul 2019 | 12:13

  Treba li da se veselimo? :) Yuuuhuu:)

  1
  2

  Podelite komentar