• 16

U Crnu Goru stižu radnici sa Filipina: Traže natprosečne plate i povratne avio-karte

Radnika iz inostranstva potrebno u turizmu, građevinarstvu i poljoprivredi

  • 16

U Crnoj Gori postoji potreba za zapošljavanjem radne snage iz inostranstva, naročito u sektorima turizma, građevinarstva i poljoprivrede, saopštila je potpredsednica Privredne komore (PKCG) Ljiljana Filipović na sastanku sa delegacijom Filipinske asocijacije izvoznika usluga (PASEI).

Filipović je ocijenila da postoji prostor za saradnju sa asocijacijom PASEI “u cilju zajedničkog doprinosa rješavanju problema deficita radne snage u Crnoj Gori”.

PASEI je, kako su saopštili iz PKCG, najveća industrijska asocijacija filipinskih licenciranih agencija za zapošljavanje, koja regrutuje i raspoređuje radnike na poslove u inostranstvu. Svake godine organizuju posete tržištima rada, u želji da pomogne članicama da pronađu nove zemlje za filipinske radnike.

Njihova delegacija je sada u misiji ispitivanja tržišta rada evropskih zemalja – Češke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Austrije.

Šefica delegacije PASEI-a Edvina Lema Bič kazala je da su tokom misija u Evropi prepoznali potrebe za zapošljavanjem filipinskih radnika koji su, kako tvrdi, veoma dobro obučeni za poslove u različitim delatnostima.

Ona se interesovala za uslove zapošljavanja stranih radnika u Crnoj Gori, kao i da li je potrebno da regrutovanju filipinskih radnika prethodi sporazum dvije vlade o tom pitanju.

Bič je upoznala je predstavnike PKCG o tome da je uobičajno da radnici sa Filipina u inostranstvu budu angažovani na period do dve godine, odnosno da se najkraće angažuju na šest meseci i tada traže platu koja je viša od prosječne.

Niskokvalifikovani radnici, kao što su sobarice, dobijaju od 600 do 650 američkih dolara.

Pre zapošljavanja, kako je objašnjeno, poslodavac je dužan da pošalje podatke o kompaniji i poslovne izveštaje Ambasadi Filipina, a takođe plaća povratne avio-karte zaposlenima.

Filipović je kazala da će PKCG informisati kompanije o mogućnostima zapošljavanja radnika sa Filipina i utvrditi kakve su njihove potrebe za tim.

Ona je sugerisala da PASEI uspostavi saradnju sa crnogorskim agencijama za zapošljavanje kako bi se realizovalo angažovanje kadra sa Filipina u Crnoj Gori.

(Telegraf.rs/Investitor.me)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudina Dred

    I devojka mi je pricala sa filipincima nikako oko cene da se dogovore

  • Sudija Dred

    Pricao sam sa jednim filipincem nedavno. Kaze, nece za CG, previse je prljavo i prenatrpano Albancima.

  • jo

    Samo za gospodjicinu informaciju,radnici iz regiona znaju jezik,i jefiniji su..npr.za avionsku kartu sa drugog kraja sveta. Problem Crne Gore su loši uslovi..ne znam da li će Filipinac pre doći tako daleko,da stanuje u brlogu bez ves masine,pesaci na posao,razmislja o hrani i radi u inprovizovanim uslovima,sluša neznalice,a obučen je za sistem.Takodje da razmislja o svojoj bezvednosti,isplati i naplati gostima koji za nista treba masno da plate.Ma koliko god ih bilo,i koliko god siromsni bili izabrace brodove,destinacije sa boljim rejtingom.Samo na Filipinima gde gost za manje pare dobija vise,vise ce odvojiti za tips.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke