Na kraju maja suficit u budžetu Srbije 8,3 milijardi dinara

Prihodi su naplaćeni u iznosu od 498,4 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 490,1 milijardi dinara

Na kraju maja ostvaren je suficit republickog budžeta u iznosu od 8,3 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su naplaćeni u iznosu od 498,4 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 490,1 milijardi dinara. U mesecu maju, navodi se, ostvaren je suficit od 2,8 milijardi dinara. U maju je naplaćeno 95 milijardi dinara prihoda, od čega se na poreske prihode odnosi 87,7 milijardi dinara.

Uobičajeno, kaže se, najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 42,9 milijardi dinara dinara i akciza u iznosu od 27 milijardi dinara. Neporeski prihodi naplaćeni su u iznosu od 6,8 milijardi dinara, dok je priliv donacija u maju iznosio je 500 miliona dinara. Kada je reč o rashodima, izvršeni su u iznosu od 92,2 milijardi dinara.

Ministarstvo finansija

Foto: ppp.gov.rs

Rashodi za zaposlene u maju, iznosili su 23,8 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 13 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar - maj, zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 4,9 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 62,2 milijardi dinara.

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 43,3 milijardi dinara, što znači, navodi se, da je ostvareni rezultat bolji za 48,2 milijardi dinara.

(Telegraf biznis / Tanjug)

Tagovi: Budžet, dinari, Ministarstvo finansija, Prihodi, Srbija, suficit

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • B
  Brana

  Kako ga ne bi bilo, kad se od građana uzima na veliko.Radiš 44 godine, odeš u prevremenu penziju, i oni te kazne sa skoro 4% umanjenjem iste.Na desetine hiljada takvih, i eto suficita za novine.

 • P
  Prele

  Šta to znači za jednog radnika, penzionera, učitelja, zemljoradnika?Bolji život, ili samoreklamu bez plaćanja oglasa?

 • V
  Vanja

  A lekaru otkaz zbog 200 evra mita za operaciju...hirurzi nam jedva krpe kraj sa krajem, a ostatku nacije da ne govorim.