• 0
 ≫ 

Rastu cene nafte zajedno s tenzijama oko Irana

 ≫ 

Cene nafte su danas porasle usled eskalacije napetosti oko iranskog nuklearnog programa

  • 0

Cene nafte su danas porasle usled eskalacije napetosti oko iranskog nuklearnog programa, ali i zbog boljih podataka o zaposlenosti u SAD nego što se očekivalo.

Cena fjučersa severnomorske nafte tipa "brent" porasla je za 34 centa na 64,57 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) poskupela za 18 centi na 57,69 dolara za barel, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Iranske vlasti su najavile juče da će njihov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,6 odsto, koliko je dogovoreno nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, pod nazivom Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA).

Američki predsednik Donald Tramp, koji je prošle godine povukao SAD iz tog sporazuma, upozorio je zvanični Teheran da bude oprezan.

Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

- Iran bi trebalo da bude oprezan jer obogaćujete uranijum za jednu svrhu, a neću da vam kažem koja je to svrha. To nije dobro - rekao je Tramp.

Nedavni incidenti u kojima su učestvovali naftni tankeri na Bliskom istoku i zaplena tankera na Gibraltaru koji je prevozio iransku naftu, takođe su uticali na skok cena nafte.

Podršku cenama nafte pružili su i dobri ekonomski podaci iz SAD i izveštaj koji je ukazao na snažan rast zašpoljavanja u junu, navodi njujorška agencija.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>