≫ 

Od Subotice do Preševa putarina 2.128 dinara: Ovo je novi cenovnik posle poskupljenja

 ≫ 

Skupština je usvojila izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara

Skupština je usvojila izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine povećava za 12 odsto, a u Putevima Srbije kažu da će na osnovu toga izraditi novi cenovnik koji će potvrditi vlada, kao i da će tek nakon te procedure biti podignute cene.

U tom javnom preduzeću rečeno je Tanjugu da još ne mogu da kažu tačno kada će više cene putarine početi da se primenjuju. 

U svakom slučaju, očekuje se da nova cena putarine zaživeti tokom jula ili početkom avgusta.

Izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega se u Putevima pravi cenovnik koji treba da usvoji Nadzorni odbor tog preduzeća.

Odluka sa novim cenama putarine se zatim predlaže Vladi Srbije za usvajanje i tek nakon odluke vlade i osmog dana od objave odluke u Službenom glasniku počeće da se primenjuju više cene.

Iznosi putarina u Srbiji će biti povećani za oko 12 odsto pošto će cene za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura.

Putarina od Subotice do Preševa za automobil, prema aktuelnim cenama kada se sve sabere, iznosi 1.900 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto bila bi 2.128 dinara.

Gužva u saobraćaju, vozila, automobili, naplatna rampa, Vrčin

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Od Beograda do Preševa se sada plaća 1.340 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto iznosila bi 1.501 dinar.

Za deonicu Beograd - Niš sada treba izdvojiti 800 dinara, a nakon poskupljena bi to iznosilo 896 dinara.

Za putarinu od Beograda do Subotice sada treba platiti 560 dinara, nakon poskupljenja 627 dinara.

Od Beogada do Šida cena iznosi 370 dinara, dok bi nakon poskupljenja trebalo izdvojiti 415 dinara.

Na autoputu Ljig - Preljina, gde je sada putarina 140 dinara, bila bi 157 dinara.

Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

Putarina je poslednji put u Srbiji poskupela 7. januara 2017. godine za 10 odsto.

VIDEO: Crnogorci ne žele da plate putarinu kroz tunel "Sozina"

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • hogar

  8. jul 2019 | 17:41

  L o p o v i

  245
  4

  Podelite komentar

 • bojan

  8. jul 2019 | 16:48

  je v p u p jel ovo normalno 20 eur plus 20 nazad to je 40 eur sa 30 litara dizel goriva se predje taj put u jednom pravcu dakle cena je nenormalna.Da li neko razmišlja o domaćim ljudima ili se misli kako da se osakate stranci sada u sezoni a kad prodje leto onda 9 meseci gulite nas jadnike pa ja majku nemogu zbog vasih putarina i akciza iz Subotice da obidjem ni dvaput godišnje a moram kolima jer u selu gde je vi ste ukinuli postu prodavnicu ambulantu i autobus ide 1 dnevno ujutro za Aleksinac a dolazi tek uveče Ko je bre ovde pametan

  186
  6

  Podelite komentar

 • Trange-frange

  8. jul 2019 | 15:34

  Napravili ste puteve od narodnih para, pa nam sada derete kozu sa ledja za putarine! Najveći stranci smo mi u rodjenoj zemlji?

  163
  10

  Podelite komentar