• 5
 ≫ 

Čime ćemo piti šejk na plaži u Crnoj Gori? Zabranjuju plastični pribor za jelo, čaše, slamke...

 ≫ 

Smanjivanje uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu biće prenesena u pravni sistem Crne Gore

  • 5

Direktiva EU 2019/904 Evropskog parlamenta i Veća od 5. juna 2019. o smanjivanju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu biće prenesena u pravni sistem Crne Gore, potvrđeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U sadržaju dokumenta se precizira zabrana upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a njene će odredbe biti inkorporirane u naš pravni sistem novim Zakonom o upravljanju otadom i relevantnim podzakonskim aktima.

Kako se navodi, ciljevi te Direktive su sprečavanje i smanjenje uticaja određenih proizvoda od plastike na životnu sredinu, posebno na vodenu sredinu i na ljudsko zdravlje, kao i promovisanje prelaska u kružnu ekonomiju sa inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima, čime se doprinosi efikasnom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta.

Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu, kako navode iz Ministarstva, uključuju čitav niz uobičajenih potrošačkih proizvoda koji se brzo troše i odbacuju nakon što se jednom upotrebe u svrhu za koju su namenjeni, retko se recikliraju i često bivaju odbačeni u životnu sredinu kao otpad.

Plastični pribor za jelo, Plastika Foto: Profimedia/Alamy

Iz Ministarstva su precizirali da će dio B Priloga Direktive, koji sadrži listu proizvoda koji se zabranjuju za stavljanje na tržište, biti prenesen u kompletu, a biće određen i datum stupanja zabrane na snagu.

Direktivom je predviđeno da države članice primenjuju odredbe o zabrani određenih plastičnih proizvoda od 3. jula 2021. Države članice zabranjuju stavljanje na tržište plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu navedenih u delu B Priloga i proizvoda od oksorazgradive plastike.

Kako se navodi, to će obuhvatiti štapiće za uši, osim ako su obuhvaćeni područjem primene Direktive Veća 90/385/EEZ ili Direktive Veća 93/42/EEZ o medicinskim proizvodima. Takođe, obuhvaćeni su pribor za jelo (viljuške, noževi, kašike, štapići za jelo); tanjiri; slamke, osim ako su obuhvaćene područjem primene Direktive 90/385/EEZ ili Direktive 93/42/EEZ. Zatim štapići za mešanje napitaka; štapići namenjeni pričvršćivanju na balone i pridržavanju, osim balona za industrijske ili druge profesionalne namene i upotrebe koji se ne dele potrošačima, uključujući mehanizme takvih štapića; posude za hranu izrađene od ekspandiranog polistirena, tj. posude kao što su kutije, s poklopcem ili bez njega, koje se upotrebljavaju za držanje hrane; posude za napitke izrađene od ekspandiranog polistirena, uključujući njihove čepove i poklopce; i čaše za napitke izrađene od ekspandiranog polistirena, uključujući njihove čepove i poklopce.

Iz MORT-a podsećaju da Direktiva sadrži i druga ograničenja uključujući mere za postizanje ambicioznog i trajnog smanjenja potrošnje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

- Od 2025. godine države članice osiguraće da boce za napitke navedene u delu F Priloga koje su proizvedene od polietilen-tereftalata („PET boce“) moraju da sadrže najmanje 25 odsto reciklirane plastike, izračunato kao prosek za sve PET boce stavljene na tržište na državnom području te države članice - navode iz Ministarstva i dodaju da će od 2030. udeo reciklirane plastike biti podignut na 30 odsto, izračunato kao prosek za sve takve boce za napitke stavljene na tržište na državnom području te države članice.

VIDEO Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf Biznis / investitor.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    9. jul 2019 | 15:59

    Nešto me baš i ne zanima jer CG izbegavam maksimalno! Otišli su u aut zbog politike!

  • Zivkoni

    9. jul 2019 | 16:02

    Ko jos ide tamo na more, samo paradajz turisti, a oni ne trose na sejkove....

  • Ekologijs

    9. jul 2019 | 20:34

    Pa trska, to je ekološka država, pa se otvara novi posao sečenje trske,toga bar imaju na jezeru, trebaće sezonaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>