• 1
 ≫ 

Selfi ispred banke, zagrljaj bankara i "zvižduk" taksiju - ovako izgleda najveće otpuštanje trenutno

 ≫ 

Nisu nam još ništa rekli, šapuću radnici bankarskog giganta dok čekaju da čuju da li su na ogromnoj listi za otkaz

  • 1
Dojče banka Foto: Tanjug/AP/Rićard Drew

Drugog dana otkako pljušte otkazi širom sveta, u baru, u blizini ogromne zgrade u obliku banane, koja je ujedno i sedište Dojče banke u Londonu, neki od bankara sede i piju piće.

Neki drugi, trguju akcijama koje Dojče banka sada gasi. Samo u Londonu, 800 njih radi te operacije, a prema najavama upravo trgovci akcijama će biti prvi na udaru.  Međutim, zaposleni u Dojčeu još ne znaju da li će biti žrtve masovnoog otpuštanja. 

- Nisu nam rekli - kaže jedan. - Sve se radi na osnovu potrebe - dodaje.

Zar ne bi trebalo da znate?!

- Voleli bismo da znamo. Ali, ako nam niko ništa ne kaže, nadamo se da to znači da smo u redu - 

- Bolno i neizbežno - piše u saopštenju njihovog poslodavca.

- Zadržaćemo značajno prisutvo ovde i ostati bliski partner našim klijentima u Velikoj Britaniji i međunarodnim institucijama koje žele da pristupe tržištu Londona - navodi se dalje u  saopštenju Dojče banke.

On je odbio da komentariše koliko tačno će radnika ostati bez posla, ali je potvrdio da je proces otkaza već počeo. Gubitak radnih mesta opisao je kao "bolan, ali neizbežan kako bi se osigurao dugoročni uspeh Dojče banke"-

Jedan bankar koji je otpušten u Hong Kongu rekao je da je raspoloženje bilo prilično sumorno, jer su ljudi čitavo jutro pozivani na sastanke.

- Daju vam ovaj kao paket, i kažu da napustite zgradu - rekao je.

Nekoliko radnika osim njega, ubrzo je napustilo kancelarije sa kovertama sa logom banke. Trojica zaposlenih su se slikali pored znaka Dojče banke, zagrlili i potom pozvali taksi.

- Ako imate posao za mene, molim vas da me obavestite. Ali ništa me ne pitajte - rekao je jedan radnik Dojčea.

Jedan stariji bankar, koji je još uvek imao posao, preispitivao je koliko će se konkurentska franšiza u Aziji moći da bude eventualn izbor.

Naravno, akcije banke su u trenu pale za više od 5 odsto jer su investitori odmah reagovali na loše vesti.

Podsetimo, nemačka Dojče banka juče je pokrenula “remont” svog poslovanja, rezanjem 18.000 poslova na globalnom nivou, što je još jedan udarac za već poljuljanu evropsku finansijsku industriju.

Za radnike te banke, to je velika briga jer će tražiti poslove na tržištu na kojem postoji inače manji broj pozicija.

Od 2008. godine, stotine hiljada radnih mesta je nestalo iz globalnih finansija, a mnoge od najvećih banaka nastavile su samo da smanjuju broj radnih mesta, zahvaljujući razvoju automatizacije i tehnologije.

Dojče banka Foto: Tanjug/AP/Rićard Drew

Nemačka Dojče banka juče je otpustila radnike u ograncima u Aziji i Australiji, a direktor londonskog ogranka Dojče banke Kristijan Suing, kao što smo naveli,  izjavio je da će biti ukidanja radnih mesta i u Londonu i Njujorku.

Evropske regulative donete prošle godine primorale su srednje i regionalne banke da se fokusiraju na svoje osnovne delatnosti. Broj zaposlenih u investicionom bankarstvu opao u 2018. godini, petu godinu za redom, a čak i fond koji je nekada radio za Dojče banku bio je primoran da smanji regrutovanje.

Lov drugih institucija na najveće talente iz Dojče bank” obavljen mnogo pre ovih otkaza. Svaki radnik koji uspe da se vrati na svoje radno mesto biće suočen sa smanjenjem plate.

U Evropi, sudar ove pojave smanjenja radnih mesta sa Bregzitom će sigurno dovesti do velikih otkaza u Londonu.

Banka je saopštila da će smanjiti globalnu radnu snagu za 74.000 ljudi do 2020. godine, u potezu koji će koštati 7,4 milijarde dolara.

Nije saopšteno koji će poslovi najviše stradati, ali je najavljeno da će će potpuno povući iz svih oblasti vezanih za trgovinu akcijama.

(Telegraf Biznis/V.B)

VIDEO: Kako da (ne) dobijete otkaz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    9. jul 2019 | 19:07

    Па шта,тако су се осећали и наши радници по банкама 2000, каква је разлика?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>