• 1

Adrija ervejz tuži Er Srbiju, a srpski advokat slovenačke kompanije u sukobu interesa?

Gajin svojevremeno učestvovao u zaključivanju ugovora kojim je “Etihad” preuzeo “JAT” 2014. godine

  • 1

Prijava slovenačke avio-kompanije Adria airways Briselu protiv države Srbije zbog navodno prekomerne državne pomoći srpskom avioprevozniku, Air Srbiji, otvorila je pitanje legitimiteta, odnosno povrede advokatskog kodeksa beogradskog advokata Dragana Gajina, koji zastupa slovenačku kompaniju.

Mediji, naime, pišu da je Gajin svojevremeno učestvovao u zaključivanju ugovora kojim je “Etihad” preuzeo “JAT” 2014. godine, te da bi u ovom, aktuelnom slučaju mogao biti u sukobu interesa.

U Advokatskoj komori Beograda za Tanjug kažu da je potrebno najpre utvrditi da li postoji povezanost između "činjeničnog i pravnog osnova tužbe protiv Er Srbije i predmeta prethodnog zastupanja JAT-a tokom 2014. godine, prilikom sklapanja ugovora sa Etihadom, i saznanja do kojih se prilikom tog zastupanja došlo".

- U slučaju da ta povezanost postoji, postojala bi i povreda Statuta Komore i Advokatskog kodeksa, što utvrđuje disciplinski sud Advokatske komore Beograd ukoliko bi došlo do pokretanja disciplinskog postupka - precizirali su u AKB.

To se još nije dogodilo.

Statut Advokatske komore Beograda jasno propisuje da je advokat dužan da odbije zastupanje ako je u istoj pravnoj stvari zastupao suprotnu stranu.

Advokatski kodeks ide dalje i precizira da je "advokat dužan da odbije zastupanje ako je u istoj pravnoj stvari savetovao suprotnu stranu, ili je od suprotne strane primao obaveštenja koja predstavljaju advokatsku tajnu, kao i ako se zastupanje odnosi na spor povodom ugovora koji je sastavio".

Zastupanje suprotno toj odredbi Statuta smatra se težom povredom advokatske dužnosti, za šta je zaprećeno privremenim ili trajnim isključenjem iz komore, odnosno brisanjem iz imenika Advokatske komore.

VIDEO: Da ovo jeste na zemlji i nije naučna fantastika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горан

    9. jul 2019 | 19:10

    Мала дежела мала конпанија,,чуј Адрија

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>