• 0

Nova misija regulatora EU: Spasiti Helo Kiti

Vlasnik popularnog brenda kažnjen sa 6,2 miliona evra zbog ograničavanje prodaje

  • 0

Posle nekoliko godina provedenih u borbi protiv velikih tehnoloških kompanija i izazova da se bori sa multinacionalnim kompanijama koje izbegavaju porez, regulatori EU imaju novu misiju: da osiguraju da Helo Kiti slobodno putuje širom evropskog jedinstvenog tržišta.

Margaret Vestager poverenica EU za politiku tržišne konkurencije, kaznila je japansku kompaniju Sario sa 6, 2 miliona evra zbog zloupotrebe vlasništva nad popularnim crtanim likom.

Komesarka kaže da je kompanija ograničila prekograničnu prodaju proizvoda s likom popularne bele mačke s mašnom.

Kako se navodi, Sanrio je 11 godina trgovcima branila prodaju njihovih licenciranih proizvoda u drugim evropskim zemljama i time je podelila jedinstveno evropsko tržište. Kako je saopštila EK, reč je o proizvodima s likom Helo Kiti, ali i drugih likova u vlasništvu te japanske kompanije.

Ipak, budući da je Sanrio u istrazi sarađivao u većoj meri nego što je zakonski propisano, Komisija mu je odobrila smanjenje kazne od čak 40 odsto.

- Današnjom odlukom potvrđuje se da se trgovcima koji prodaju licencirane proizvode ne sme braniti prodaja tih proizvoda u drugoj zemlji. Time se potrošačima ograničava izbor i potencijalno povećavaju cene, zbog čega je takvo postupanje protivno pravilima EU o zabrani monopola – objasnila je Margret Vestager.

Bez obzira na to da li kupujte šoljicu s likom Helo Kiti ili igračku, potrošači sada mogu u potpunosti da iskoriste jednu od najvažnijih prednosti jedinstvenog tržišta: mogućnost kupovine najpovoljnijeg proizvoda ma gde se u Evropi nalazio - dodala je.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke