• 1

Oboren rekord: Devizne rezerve iznosile u junu 12,14 milijardi evra

Neto devizne rezerve su na kraju juna dostigle rekordan nivo i iznosile su 10,14 milijardi evra, što je za 433 miliona evra više nego u maju

  • 1

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 2019. godine 12,14 milijardi evra, što je za 490,5 miliona evra više u odnosu na maj i istovremeno njihov najviši nivo od 2000. godine, od kada se prate podaci.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) takođe su na kraju juna dostigle rekordan nivo otkako se vodi ovakva evidencija, i iznosile su 10,14 milijardi evra, što je za 433 miliona evra više nego u maju, objavila je NBS.

Bruto devizne rezerve su u odnosu na kraj juna 2018. godine povećane za preko milijardu evra (1.041,7 miliona evra), i to u periodu kada se država neto razdužila u deviznom znaku za gotovo 1,9 milijardi evra, ističu iz centralne banke.

Narodna Banka Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Navedeno, kako dodaju, ukazuje da su devizne rezerve povećavane po osnovu drugih faktora i to u najvećoj meri po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 1,37 milijardi evra, što je najzdraviji način povećanja rezervi.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 185 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

- Rast bruto deviznih rezervi NBS iz maja nastavljen je u junu, i to u ambijentu u kojem je država smanjila svoje devizne obaveze u neto iznosu od 290,2 miliona evra po osnovu kredita i hartija od vrednosti emitovanih na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture - navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    10. jul 2019 | 18:48

    A posle kukate sto nam mladost odlazi iz Srbije,taj suficit su nasi ljudi doneli i potrosili u svojoj zemlji..da nema njih ne bi bilo ni povecanja penzija i plata

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>