• 0

Srbija dobila potpuno elektronski inspekcijski nadzor

Novom informacionom sistemu eInspektor je pristupilo 36 inspekcija, a preostalih sedam će biti uključeno do kraja godine

  • 0

Srbija je danas početkom rada novog informacionog sistema eInspektor dobila potpuno elektornski i transparentan inspekcijski nadzor, koji jedini takav u Evropi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Novom informacionom sistemu eInspektor danas je pristupilo 36 inspekcija, a preostalih sedam će biti uključeno do kraja godine.

Brnabić je na 26. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor istakla da Srbija tako pokazuje da može da bude jedina u Evropi.

- Možemo da budemo lideri kada uložimo energiju, vreme i novac i kada država u celini stane iza nekog projekta - naglasila je premijerka.

Kako je rekla, inspekcije su jedan od osnovih stubova u borbi protiv sive ekonomije, za dostizanje fer konkurencije na tržištu, borbe protiv korupcije i jačanja privrede, a posebno sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva , koji nam je neophodan za već i brži rast.

- Drago mi je što hoćete da učite i da se razvijate kako bi pružali bolje usluge građanima i privredi - istakla je Brnabić.

Premijerka je najavila da će u novembru biti otvorena zgrada Akademije za javnu upravu i istakla da će to pomoći da se reforme sprovode efikasnije.

Zahvalila je inspekcijama i resoronim ministarstvima za projekat eInspektor, kao i partnerima koji su u njemu učestvovali.

- Ova reforma je primera šta je sve moguće uraditi za samo dve ili tri godine kada postoji politička volja da se nešto uradi u interesu građana i privrede - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić, plenarna sednica

Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Ona podseća da je pilot projekat obuhvatio od februara četiri inspekcije: tržišnu, inspekciju rada, sanitarnu i upravnu inspekciju.

Navodi i da je do sada obučeno ukupno 1.514 inspektora, što je ogroman uspeh, kao i da će eInspektor biti povezan sa portalom E Uprava, da bi priveda mogla da koristi ta rešenja i obavlja plaćanja elektronski.

- U Poznanju je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zamilio da naša Kancelarija za IT pomogne u digitalizaciji i uvođenje e uprave u toj zemlji - dodala je Brnabić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je istakao da će zahvaljuhući sistemu eInspektor ceo postupak biti mnogo transparentniji, efikasniji i jeftiniji za privredu.

- To će u velikoj meri promeniti status inspektora i prirodu inspekcijskog nadzora. Postupak će biti mnogo transparentniji i bez dupliranja, kao i mnogo efikasniji i jeftiniji pošto će biti bez paprilologije. Samo jedan podnesak o izvršenom inspekcijskom nadozoru košta oko 15 evra u paprilogodiji - naveo je Ružić.

Dodao je da će biti ostvaren veliki benefit za budžet i privrednike.

- Danas će Kancelarija za IT i elektronsku upravu svim isnpektorima koji su prošli obuke, kako bi radili na elektronskom servisu eInspektor dobiti nove lap topove - naglasio je Ružić.

Rekao je da je reforma inspekcijskog nadzora veoma kompleksna i da zato traje već duži period, kao i da je cilj da se poboljša odnos između privrednika i inspektora, kako bi zajednički mogli da rešavaju sve nedoumice.

Ružić je naveo da je analiza pokazala da u Srbiji ima ukupno 4.400 inspektora, što je dva i po puta manje od standarda EU, kao i da je prosečna starost inspektora 54 godine.

Istakao je da je prošle godine izvršeno 520.000 inspekcijskih nadzora u Srbiji i dodao da administriranje, štampanje i slanje po jednom inspekcijskom predmetu košta oko 15 evra.

Ružić je rekao da je to ministarstvo sa privrednim udruženjima uradilo 27 zajedničkih planova za sprečavanje nedozvoljene trgovine, od duvana, brašna, naftnih derivata, pa do trgovine interneto, što je ogroman napredak u suzbijanju sive ekonomije.

Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je rekla da su svi koji su učestvovali u ovom procesu dali svoj doprinos, ali da je učešće EBRD-a bio "ključni sastojak" da proces bude uspešan.

- Svađali smo se i raspravljali, ali smo iznedrili ovaj sistem - rekla je ona.

Pozdravila je odluku Vlade Srbije da zaposli još inspektora i poboljša njihov status. Hargitai je rekla da će biti otvoren kontakt centar putem koga će moći da se prijave neregularnosti u radu inspektora.

Kako je dodala, očekuje se da će taj centar biti spona između preduzetnika i poslovnog sveta sa jedne strane i građana sa druge strane, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>