• 0

Kako da dobijete pomoć lekara ako ste povređeni u nevremenu poput sinoćnjeg na Halkidikiju

Pregled u Grčkoj košta i do 250 evra, a u slučaju boravka u bolnici taj iznos može da dođe i do 400 evra. S druge strane, zdravstveno osiguranje kojim ćete izbeći ove troškove košta - svega jedan evro dnevno

  • 0
Halkidiki, Grcka, nevreme Foto: Tanjug/AP

Strašne slike stižu iz Grčke iz sata u sat. Posle teške vremenske nepogode koja je sinoć pogodila Halkidiki i usmrtila šestoro ljudi, grčki mediji prenose da se radi o oluji kakva decenijama nije pogodila ovu zemlju.

Iako se intenzitet oluje nije mogao predvideti, bilo je najavljeno da će vremenske nepogode pogoditi sever Grčke i da će takve vremenske prilike trajati nekoliko dana.

I u ovim trenucima, moramo da mislimo kako najbolje da se zaštitimo. Prvo, i pre razmišljanja o mogućim nezgodama, preventivno bi trebalo da se osiguramo.

Značaj putnog zdravstvenog osiguranja i u ovoj situaciji se pokazao kao neupitan.

Raspitali smo se da li povređeni građani naše zemlje imaju pravo na aktiviranje polise ukoliko su povređeni u nevremenu u Grčkoj?

Da, imaju! Dakle, putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove iznenadne bolesti ili nezgode nastale van granica naše zemlje. Iako se ova polisa često vezuje za kraća turistička putovanja, putno osiguranje može se koristiti i za duže boravke u inostranstvu, kao i za putovanja koja podrazumevaju više ulazaka u neku zemlju.

KAKO SE AKTIVIRA POLISA?

Da preciziramo, u slučaju iznenadne bolesti ili nezgode, klijent je u obavezi da najpre pozove Centar za pomoć koji je dostupan 24/7, 365 dana u godini. Operateri, koji sve razgovore obavljaju na srpskom jeziku, zatim klijente upućuju u najbližu iz mreže zdravstvenih ustanova sa kojima osiguravajuća kuća ima saradnju. Važno je napomenuti da prilikom aktiviranja polise troškove lečenja snosi osiguranje i da su klijenti oslobođeni direktnog plaćanja bolnici.

Ono što je za mnoge možda najvažnije, to je pitanje koliko košta. Upravo za one koji se nalaze u Grčkoj važi da pregled u toj zemlji košta i do 250 evra, a u Turskoj do 600 evra. U slučaju boravka u bolnici, taj iznos može da dođe i do 400 u Grčkoj, odnosno vrtoglavih 2.000 evra dnevno u Turskoj.

Pedijatar, lekar, doktor, bolinica, dete, pregled, prehlada Troškove lečenja osiguranika u inostranstvu snosi osiguravajuća kuća; Foto: Shutterstock

ŠTA OSIGURANJE NE POKRIVA?

Putno osiguranje pokriva troškove lečenja nezgode, odnosno bolesti koja je nestala neočekivano i iznenada. Dakle, po svojoj definiciji isključuje posledice hroničnih stanja i obolenja. U tom slučaju osiguranje će pokriti samo troškove ukazivanja hitne medicinske pomoći, u slučaju kada je klijent životno ugrožen.

Polisa putnog osiguranja ne može se primeniti ni na one situacije koje se smatraju posledicom nemara i koje je klijent mogao da spreči, poput sunčanice ili opekotina nastalih usled prekomernog izlaganja Suncu.

KOLIKO KOŠTA?

Naspram troškova lečenja, putno osiguranje čini se kao zanemarljiva investicija, za koju je u proseku po danu boravka u inostranstvu potrebno izdvojiti svega jedan evro.

Za standardni paket, koji se minimalno razlikuje kod osiguravajućih kuća, za 10 dana boravka u Evropi potrebno je izdvojiti nešto manje od 1.300 dinara za individualno i oko 3.500 za porodično osiguranje - dvoje odraslih i dvoje dece. U slučaju bolesti ili nezgode, paketima je pokriven trošak do 30.000 evra po osobi, u okviru standardnog paketa.

Cena osiguranja, odnosno premija, ne zavisi od zemlje u koju se putuje, već od obezbeđenog pokrića, koje se kreće od 30.000 evra u Evropi do 40.000 evra u Americi.

Često se postavlja i pitanje da li osiguranje može da obuhvati i eventualne povrede u inostranstvu, kada je reč o sportskim povredama (ekstermni sportovi)? Odgovor je da, nažalost, putno osiguranje ne pokriva lečenje posledica bavljenja ekstremnim sportovima, jer se oni podvode pod prekomerno izlaganje riziku na koje klijent može da utiče, odnosno može da spreči njegove posledice.

Sportske povrede su, s druge strane, pokrivene putnim osiguranjem.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>