• 0

Porasle cene hrane u Nemačkoj

Ciljana stopa inflacije ECB-a za celu evrozonu je utvrđena je na neznatno ispod 2 odsto

  • 0

Međugodišnja inflacija u Nemačkoj je ubrzala na 1,5 odsto u junu, ali je ostala ispod cilja Evropske centralne banke, pokazali su objavljeni konačni podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Podatak o potrošačkim cenama u Nemačkoj revidiran je naviše, nakon što su preliminarni podaci objavljeni krajem juna pokazali da su cene porasle za 1,3 odsto na godišnjem nivou.

Ciljana stopa inflacije ECB-a za celu evrozonu je utvrđena je na neznatno ispod 2 odsto.

Inflacija u evrozoni već dugo je manja od targetirane, a Evropska komisija je juče smanjila svoje procene privrednog rasta i inflacije za ovu godinu, navodeći da neizvesnost u vezi sa trgovinskom politikom SAD predstavlja veliki rizik za 19-člani blok.

Naredni sastanak ECB je nahavljen za 25. jul, a investitori su podeljeni oko toga da li će tada najaviti nove podsticaje ili će čekati sledeću sednicu 12. septembra.

Član Upravnog saveta ECB-a Oli Ren je izjavio da ako banka želi da ispuni svoj mandat, onda treba da sada pokrene dodatne monetarne podsticaje dok se ekonomija i perspektive inflacije ne poboljšaju.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>