• 0

Šef Rajanera besan, akcije tonu: "Kao da avio-kompanije ne plaćaju dovoljno"

Posle odluke Francuske, akcije avio-kompanija naglo su pale

  • 0

Šefovi najvećih evropskih avio-kompanija osporili su tvrdnje da njihove kompanije ne plaćaju primeren deo poreza na vazdušni saobraćaj.

Cene akcija evropskih avio-prevoznika pale su sinoć, nakon što je francusko ministarstvo saobraćaja najavilo novi porez na domaći i međunarodni vazdušni saobraćaj. Francuska vlada vrši pritisak na EU da preduzme oštrije akcije protiv avio-kompanija, a očekuje se da će i Holandija uskoro objaviti sopstvene mere, prenosi CNBC.

Izvršni direktor irske avio-kompanije Rajaner, Majkl O''Liri, izjavio je na konferenciji za novinare da je u toku tendenciozna kampanja kojom se šire dezinformacije o naporima avio-kompanija, ističući da vazduhoplovni operateri u Evropi ne dobijaju "besplatno prevoz".

- Mi plaćamo, u ime naših klijenata, kazneni nivo avio-poreza i ti porezi samo nastavljaju da rastu - rekao je O''Liri, u obraćanju kao predsedavajući lobističke grupe A4E (Avio-kompanije za Evropu).

On je dodao da brodski prevoz ispušta dvostruko više CO2, ali da su avio-operateri nepravedno “ocrnjeni”.

- Niko ne piše članke u kojima se poziva na oporezivanje trajekata i brodova. Uvek je reč o ''oporezivanju aviona'' - naveo je O''Liri, uz ocenu da su novi porezi regresivni jer nanose štetu slobodnom kretanju i perifernim evropskim ekonomijama.

Avio-kompanije iz grupacije A4E su prošle godine platile Briselu ili pojedinim vladama preko pet milijardi evra na ime avio i ekoloških poreza.

Na konferenciji je govorio i izvršni direktora IAG-a, vlasnika Britiš ervejza, Vili Volš, koji je pozvao na reorganizovanje evropskog sistema kontrole avio-saobraćaja.

On je rekao da bi integrisani evropski sistem kontrole letenja rezultirao bržim putovanjima i manjom emisijom CO2.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>