• 43
 ≫ 

Ne drhti samo Angela Merkel, trese se i nemačka privreda: BASF, Dajmler i Dojče banka pale alarm

 ≫ 

Neke druge manje kompanije su čak i pre nego što su to nemački divovi priznali, najavili nepovoljan razvoj situacije

 • 43
Nemacka, kriza

Ilustracija: Telegraf

Nemačka kancelarka Angela Merkel je imala drhtavicu po treći put za mesec dana. Drhtavica je trajala nešto duže od jednog minuta. Nakon incidenta, Merkel je izjavila da se "oseća jako dobro" i da javnost "nema razloga za brigu".

Međutim, postoje tri druga razloga zbog čega bi trebalo i te kako da se zabrinu, i čije će posledice sigurno trajati duže. Nešto ne valja u obećanoj zemlji, i na sve strane cure problemi.

Šta se dešava s motorom najveće evropske privrede?

Sve je više loših vesti iz te ekonomije koje gotovo svaki novi dan donose nove nevolje.

Narudžbine za nemačku industriju u stalnom su padu. Raspoloženje u kompanijama postaje negativno. Institut za ekonomska istraživanja Ifo iz Minhena objavio je da se izvozno orijentirana proizvodnja nalazi u recesiji...Jednostavno, u toku su pripreme za pravu oluju koja se sprema i kada je reč o otpuštanjima širom zemlje i sveta gde posluju nemački giganti.

Tri su jasna znaka da alarm treba da se upali: BASF, Dajmler i Dojče banka.

Dojče banka

Foto: Tanjug/AP/Rićard Drew

BASF

Kada BASF, najveća hemijska kompanija na svetu, najavi osetan pad zarade, onda je to znak za uzbunu za čitavu nemačku privredu.

Upozorenje o profitu (Gewinnwarnung) jedan je od najvarljivijih nemačkih ekonomskih pojmova. Tu se naime ne radi o upozorenju na profit koji bi neka kompanija mogla da ostvari, već zapravo najavljuje da će kompanija imati manju zaradu od očekivane. Ili čak da zarade uopšte neće biti. Stoga bi tačnije bilo govoriti o upozorenju o gubitku.

BASF nije bilo kakva firma, već najveća hemijska kompanija sa 122.000 zaposlenih širom sveta. Ako je takva kompanija tako drastično smanjila svoju prognozu za tekuću fiskalnu godinu – očekuje se, naime, pad profita od čak 30 odsto – onda bi zapravo trebalo uključiti sve crvene alarme za uzbunu.
Naime, takva kompanija prva oseti kad drugima ide loše jer ima kupce u mnogim, skoro u svim industrijskim granama.

Na primer u automobilskoj industriji, koju snabdeva bojama i plastikom. Tamo se, objašnjava BASF u svom upozorenju, na svetskom nivou beleži posebno veliki pad proizvodnje.

Drugo obrazloženje: svetski trgovinski sukobi. Oni koji su mislili da će se sve ipak nekako samo od sebe srediti i da će nakon sledećeg tvita američkog predsednika sve opet biti u redu, polako shvataju da to neće biti tako. Neko stvarno rešenje nije na vidiku, ali šteta je očigledno već ogromna. Jer, ako se kompanije nečega stvarno plaše, onda je to nesigurnost.

DAJMLER

Nemačka automobilska kompanija koja proizvodi Mercedes-Benz, smanjila je očekivanja profita za 2019. za stotine miliona evra.
Finansijski pad poslednji je pad od skandala s štetnim emisijama gasova dizel motora koji je potresao nemačku automobilsku industriju.
Kompanija je saopštila da će “različiti tekući državni postupci i mere koje se odnose na dizel vozila” uticati na dobit kompanije u drugom kvartalu za fiskalnu godinu 2019. godine.
U saopštenju se navodi da se očekuje povećanje troškova vezanih za te postupke.
Nemački proizvođači automobila suočeni su sa višegodišnjom kontrolom štetnih emisija gasova koje proizvode dizel vozila.

DOJČE BANKA

Kada i tradicionalno stabilne institucije poput Dojče banke upadnu u nevolje, to je signal da je ne samo nemački nego i svetski finansijski sistem pred velikim problemima.

Nemačka investiciona banka, 15. po veličini na svetu, započela je proces otpuštanja hiljada zaposlenih, kao deo programa reorganizacije vrednog 8,3 milijarde dolara. Očekuje se da će bez posla ostati oko 18.000 radnika, a na kraju procesa čak 74.000 do 2022. godine.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Neko tamo

  12. jul 2019 | 20:13

  Nema te sile da propadnu zalihe koje su.pokrali i nacrpli

  33
  2

  Podelite komentar

 • Клиско!

  12. jul 2019 | 21:52

  ПА НЕ ВИДИМ ДА У НАШЕ "ПРЕДУЗЕЋЕ'', ЦВЕТА ЦВЕЋЕ.

  29
  67

  Podelite komentar

 • sajo

  12. jul 2019 | 20:26

  Oni da propadaju 30 punih godina opet bi bili razvijeni od nas.

  28
  14

  Podelite komentar