• 3

Na hrvatskoj obali masovno se pere novac: Firme kupuju zemljište, a vlasnike kriju iza advokata

Vlasnici s Malte u pet koraka peru novac preko kupovine zemljišta

  • 3

Zemljište koje je bivši hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević prenamenio za medicinski centar na Braču, a koji je ostao fatamorgana iako je već trebao da bude dovršen, samo je mali deo složene operacije koja traje godinama na splitskom području i atraktivnim lokacijama na Braču, Hvaru i Šolti. I dosad je potpuno prolazila ispod radara javnosti, ali i institucija koje bi trebalo da proveravaju poreklo kapitala koji ulazi u Hrvatsku.

Express.hr je uspeo da identifikuje barem šest projekata u vezi s nekretninama niza međusobno povezanih firmi koje su se osnivale, gasile i pripajale.

Kupili su više od milion kvadrata zemljišta na tri ostrva i stanove unutar zaštićene Dioklecijanove palate u Splitu.

U njihovim poslovnim knjigama stoji da poseduju zemljišta vredna blizu 45 miliona evra. Šta im je zajedničko? Direktno ili indirektno su im pravi vlasnici skriveni iza off shore kompanije na Malti nazvane Croatia Land Holding, ili skraćeno CLH Malta.

U Hrvatskoj ih vodi ili za njih radi mreža istih ljudi. Kupovali su zemljište, ali dosad ništa nisu izgradili, iako su najavljivani grandiozni projekti.

Kad se zemljište prenameni ili donese urbanistički plan i dogovori gradnja potrebne infrastrukture, prodaju ga po višoj ceni. Ova zemljišta koja su kupljena nisu opterećena kreditima, kako je uobičajeno kod ozbiljnijih investitora, nego su ih kupile firme koje inače imaju mizerne prihode ili čak gubitke.

novac, visi

Foto: Pixabay

Operativno te firme predstavljaju advokati i na Malti i u Hrvatskoj, a pravi su vlasnici skriveni i poreklo kapitala je nepoznato.

I pre nego što je ušla u EU, Hrvatska je potpisala niz sporazuma koji sprečavaju pranje novca i trebalo bi da budu brana ulasku crnog novca u Hrvatsku. Jer s ovako skrivenim vlasnicima, to može biti legalan novac nekih stranih ulagača koji investiraju preko off shore kompanija i skrivaju se iza advokata. Ali, može biti i crni novac koji, na primer, potiče od prodaje droge, terorizma, možda je izvučen i iz same Hrvatske na Maltu da mu se sakrije trag.

To je nemoguće doznati javno dostupnim podacima. Nije neuobičajeno da se upravo off shore kompanije ili one koje su u državama s manjom kontrolom koriste za ilegalne aktivnosti.

Ovako rade tajni vlasnici s Malte - u 5 tačaka:

- U Hrvatskoj osnuju firme koje vode advokati. One kupuju jeftino zemljište na atraktivnim lokacijama

- Obećavaju velike projekte koji će preporoditi Hvar, Šoltu, Brač, ali ako se donesu planovi koji omogućavaju gradnju

- Pokušavaju da srede i finansiranje puteva i ostale infrastrukture od strane lokalne uprave. Time raste vrednost zemlje

- Firme koje su kupovale zemljišta spajaju se u jednu krovnu firmu i tako se dodatno komplikuje sleđenje traga novca

- Ne ulažu u gradnju obećanog projekta nego zemljište nude na prodaju nekome trećem i na tome zarađuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    14. jul 2019 | 14:35

    I ja sam moj novac oprao u ves masini,zaboravio da izvadim iz dzepa 100€,srecom nista osim sto su sad cistije

  • marina

    14. jul 2019 | 20:15

    Ista je stvar sa Hotelom "Rovinj", u Rovinju. Čeka se kupac, a radovima na rušenju starog hotela, iskopima, izazvali su klizište. Trpimo smrad u centru grada više od 16 godina.

  • E da

    14. jul 2019 | 18:21

    Kvalitetan papir. Meni ostale ove nase ostali samo delici...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>