• 2
 ≫ 

"Nije najbolje": Loš start letnje sezone u Hrvatskoj

 ≫ 

Najveći pad zabeležen je u privatnom smeštaju

  • 2

Turistička sezona u Hrvatskoj nije počela najbolje, piše Jutarnji list, prenoseći podatke iz sistema eVisitor koji pokazuju da je u prvih 12 dana jula, u odnosu na isti period prošle godine, broj noćenja pao za gotovo pet odsto, dok su dolasci turista u padu 6,2 odsto.

Ipak, kada se posmatra ukupan ovogodišnji promet, odnosno dolasci i noćenja od 1. januara do 12. jula, godina je i dalje u plusu, iako "mršavom", navodi hrvatski dnevnik.

U prvih šest meseci i 12 dana ove godine, hrvatski turizam zabeležio je rast broja dolazaka od 4,2 odsto, ali rast noćenja zasad je u slabom plusu i iznosi 0,9 odsto, dodaje Jutarnji.

To je, kako se navodi, i dalje pozitivno, ali daleko od brojki ranijih godina.

Kad je u pitanju samo jul, podaci zasad prikazuju kako je najveći pad u prvih 12 dana zabeležen u privatnom smeštaju, gde pad broja noćenja iznosi 7,3 odsto, a dolazaka čak 9,4 odsto.

Negativan je, međutim, rezultat i kod hotelijera koji prema eVisitoru sa 12. julom beleže pad dolazaka od 1,2 odsto, ali i pad noćenja od 0,8 procenata, a lošije "prolazno vreme" imaju i kampovi.

U njima je jul u odnosu na prošlogodišnji zasad slabiji 7,2 odsto u noćenjima i 4,8 odsto u dolascima, a jedini koji u julu imaju rast turističkog prometa su porodična poljoprivredna gazdinstva sa 2,2 odsto boljim noćenjima i 6,2 odsto boljim dolascima, dodaje Jutarnji list.

VIDEO: čak ni pojava velikih zvezda nije dovoljna da privuče turiste, mada ovi muškarci pevaju Nini Badrić

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    15. jul 2019 | 06:51

    Jako vazna vest za Srbiju sta je svama ljudi gledajte u nase dvoriste

  • Mita

    15. jul 2019 | 09:46

    Gde je sad onaj ante galeb što kaže da je sezona duplo bolja nego prošle godine

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>