• 0

Rast BDP-a Kine 6,2% u drugom kvartalu, najsporiji u poslednjih 27 godina

Kineski ekonomski rast je usporio na 6,2 odsto u drugom kvartalu 2019

  • 0

Kineski ekonomski rast je usporio na 6,2 odsto u drugom kvartalu 2019., što je najslabiji tempo rasta u najmanje 27 godina, jer je domaća i inostrana tražnja opala usled rastućih pritisaka u trgovini sa SAD-om.

Današnji podaci o privrednom rastu ukazuju na gubitak zamajca ekonomije u odnosu na rast od 6,4 posto u prvom kvartalu, zbog čega se procenjuje da Peking treba da učini više kako bi podstakao potrošnju i investicije i vratio poslovno poverenje.

Stopa rasta u periodu april-jun bila je u skladu sa prognozama analitičara koji su očekivali najsporiju ekspanziju od prvog kvartala 1992. godine.

Mada su optimistični podaci o fabričkoj proizvodnji i maloprodaji u junu ukazali na znake poboljšanja, neki analitičari upozoravaju da takvo kretanje možda neće biti održivo i očekuju da Peking u narednim mesecima nastavi sa jačim merama podrške.

ČUDESNI SPEKTAKL U PEKINGU

Foto: AP/Tanjug

Industrijska proizvodnja je u junu povećana za 6,3 procenta u odnosu na isti mesec godinu ranije, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku, što je značajan skok sa 17-godišnjeg minimuma zabeleženog u maju i znatno iznad projekcija ekonomista od samo 5,2 odsto.

Dnevna proizvodnja sirovog čelika i aluminijuma porasla je do rekordnih nivoa.

Maloprodaja je skočila za 9,8 procenata, što je najviša stopa od marta 2018., predvođena rastom prodaje automobila od 17,2 posto.

Prodavci automobila u Kini nude klijentima velike popuste kako bi smanjili velike zalihe nastale usled izmena standarda o emisiji gasova. Proizvodnja motornih vozila je u junu, međutim, pala za 15,2 procenta, jedanaesti mesec uzastopno, što ukazuje na to da proizvođači automobila ne ocekuju kontinurani rasta tražnje u skorije vreme.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>