• 3

Štrajk 2.000 radnika Amazona u Nemačkoj, traže veće plate

Štrajk, pod motom "Nema više popusta na naše zarade", počeo je u noći između nedelje i ponedeljka

  • 3

Više od 2.000 radnika u sedam distributivnih centara Amazona širom Nemačke stupilo je u štrajk zahtevajući povećanje plate, saopštio je sindikat Verdi, uz najavu da će štrajk trajati bar dva dana.

Štrajk, pod motom "Nema više popusta na naše zarade", počeo je u noći između nedelje i ponedeljka, a poklopio se sa Amazonovim "Udarnim danom" (Prime Day) kada taj američki onlajn maloprodajni gigant svojim pretplatnicima programa "Prajm" nudi popuste.

- Dok Amazon populariše ''lov na sniženja'' na svoj ''udarni dan'' nudeći velike popuste, zaposleni su lišeni zarade od koje žive - izjavio je stručnjak za maloprodaju iz sindikata Verdi, Orhan Akman.

Radnici Amazon, Nemačka štrajk, Germany Amazon Strike

Foto: Tanjug/AP

U Amazonu nisu naveli tačan broj zaposlenih koji su u štrajku, ali je rečeno da on nema uticaja na isporuke kupaca.

- Kompanija mora konačno da prihvati kolektivne ugovore o platama za sektore maloprodaje i narudžbina putem mejla - rekao je Akman.

U Verdiju takođe zahtevaju da kolektivni ugovori budu obavezujući u čitavom maloprodajnom sektoru u Nemačkoj.

- Univerzalni obavezujući kolektivni ugovor bi se onda primenjivao i za Amazon - naveo je Akman.

Amazon upravlja sa 12 skladišta u Nemačkoj, a juče je saopštio da u ovoj godini planira otvaranje još jednog, koje će doneti više od 2.800 radnih mesta sa ugovorima o radu na nedređeno vreme.

Amazon vodi dugotrajnu borbu sa sindikatima u Nemačkoj koji zahtevaju bolje plate i uslove za radnike u logističkim centrima i dodaje da su sindikati od 2013. godine organizovali česte štrajkove.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    To je covek (Bezos) koji ne ume da da radnicima vecu platu od minimalca a rad kao u rudniku! Veoma tezak... ! I tako je u svim njegovim firmama po celome svetu!

  • M

    Kod nas ne moze biti strajka ni pod razno kad smo neslozna stoka

  • Timocanin

    Pametni ljudi , a ne kod nas cuti i radi za nazovi platu .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke