• 1

Nemačke kompanije uložile više od 1,7 milijardi evra u rusku ekonomiju

Rekordne nemačke investicije u Rusiji uprkos sankcijama

  • 1

Nemačke kompanije uložile su više od 1,7 milijardi evra u rusku ekonomiju u prva tri meseca 2019. godine, čime je već premašena polovina od prošlogodišnjih ulaganja koja su bila najveća u deset godina, saopštila je danas Rusko-nemačka privredna komora.

Obim investicija nemačkih kompanija u Rusiju povećan je za 33 odsto ili za 400 miliona evra u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštila je Komora.

Rezultati iz prvog kvartala sugerišu da bi nemačke investicije u Rusiji mogle da do kraja ove godine obore prošlogodišnji desetogodišnji rekord.

- Uprkos slabljenju ekonomske situacije, nemačke kompanije nastavljaju da veruju ruskom tržištu i da ulažu - rekao je predsednik Komore Matijas Šep.

Novac, Evri, Placanje

Foto: Pixabay.com

Ukupne prošlogodišnje investicije dostigle su 3,2 milijarde evra, najviši nivo od finansijske krize 2008. godine, premašivši ranije prognoze.

Međutim, to je i dalje daleko od istorijskog rekorda iz 2007. godine kada su registrovane investicije od čak 7,8 milijardi evra.

Investicije su se nastavile uprkos antiruskim sankcijama koje su Moskvi uveli Vašington i njegovi saveznici, ali i dodaje da ograničenja prouzrokuju velike probleme nemačkim firmama koje posluju sa Rusijom.

Naime, više od 140 kompanija koje je anketirala Komora navelo je da su njihovi ukupni gubici prouzrokovani sankcijama premašili milijardu evra.

Međutim, sankcije nisu zaustavile rast rusko-nemačke trgovinske razmene koja je porasla za 8,4 odsto na skoro 62 milijarde evra prošle godine.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odin

    15. jul 2019 | 14:58

    Treba od njih učiti kako biti đubre, a glumiti da si principijelan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>