• 15

Modernizacija aerodroma "Nikola Tesla": Vučić i Makron ozvaničili početak radova (FOTO)

Vansi erports, koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina, obavezao se da će uložiti u razvoj infrastruktre na aerodromu ukupno 732 miliona evra

  • 15
Vucic, Makron

Foto: Tanjug/Strahinja Ristic

Predsednici Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić svečano su na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija Vansi erports (VINCI Airports).

Na ploči piše:

-Dana 15. jula 2019. godine, predsednik Republike Srbije, nj. e. Aleksandar Vučić i predsednik Republike Francuske, nj. e. Emanuel Makron obeležili su početak radova na modernizaciji Aerodroma ''Nikola Tesla, koju sprovodi kompanija "VINCI Airports".

Vansi erports, koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina, obavezao se da će uložiti u razvoj infrastruktre na aerodromu ukupno 732 miliona evra.

Koncesija beogradskog aerodroma je jedna od najvećih i najznačajnijih stranih investicija u našoj zemlji, s obzirom da će ukupa ulaganja Vansija u aerodrom biti 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Vucic, Makron

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Strahinja Ristic

Neke od najvažnijih investicija u koje će Vansi uložiti u razvoj infrastrukture predviđaju da u prvih pet godina bude izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija pomoćnih, kao i izgaradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala i izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Plan Vansi je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta odnosno sa 5,3 miliona, koliko je imao u 2017. godini, na 15 miliona, a broj aviooperacija da se duplira sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje.

Vansi je 22. decembra prošle godine preuzeo upravljanje aerodromom, nakon što je 21. decembra uplatio koncesionu naknadu od 501 milion evra.

Ugovor o koncesiji na 25 godina potpisan je 22. marta 2018. godine.

Koncesiona naknada od 501 milion evra je podeljena, tako što je na ime dividende taj novac raspoređen u budžet Republike Srbije u iznosu od 417 miliona evra, dok je ostatak od 84 miliona evra pripao malim akcionarima.

Vucic, Makron

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Strahinja Ristic

Godišnja koncesiona nakada iznosi između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra i uplaćivanje se u periodu od 25 godina u zavisnosti od ostvarenih reuzltata.

Sa strateškim paratnerom očekujemo se dalji veliki razvoj naše vazdušne luke, zajedno sa Er Srbijom koja je najbrže rastuća i dominantna aviokompanija u regionu.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Vansi je jedan od najvećih operatera, koji posluje u 12 zemalja sveta, zajedno sa 45 aerodroma i ima više od 180 miliona putnika.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    15. jul 2019 | 17:11

    Nema sumnje da će biti sve bolja saradnja izmedju Srbije i Francuske nakon ove posete.

  • Rile

    15. jul 2019 | 16:42

    Aerodrom Nikola Tesla ce biti jedan od najmodernijih aerodroma u ovom delu Evrope.

  • Mara

    15. jul 2019 | 17:03

    Verujem da ce izgledati savrseno i moderno, da ce nam svima svet odati pocast na ovome.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>