• 3

Da li ovo znači novu nadu za dolazak Folksvagena i tri razloga zašto "ne"

Ne možemo da otkrivamo detalje o pojedinim lokacijama, rekli su iz nemačkog giganta

  • 3
Volkswagen, Logo Foto: PIxabay.com

Nemački proizvođač automobila "Folksvagen" još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, izjavila je portparol te kompanije za proizvodnju i prodaju Lesli Botke i dodala da donošenje odluka o lokaciji tek predstoji.

- U proteklih nekoliko meseci ispitali smo različite lokacije u Evropi i napravili uži izbor, Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorim, ali konačna odluka neće biti doneta na osnovu rezultata pregovora. Ne možemo da otkrivamo detalje o pojedinim lokacijama - rekla je Botke za Politiku, nakon što su nemački mediji prošle nedelje objavili da je "Folksvagen" odlučio da novu fabriku gradi u blizini turskog grada Izmira.

Poslednjih nekoliko meseci govori se da "Folksvagen" traži lokaciju za otvaranje nove fabrike, a spekulisalo se da se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska.

Kao što smo pisali, Turska je psotala favorit, a pretpostavlja se da je presudan bio Katar, koji ima 17 odsto udela u kompaniji, a zalaže se za lokaciju u Turskoj.

Razlog zbog kojeg "Folksvagen" traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, je to što bi veliki pogoni u Nemačkoj ubuduće trebalo da proizvode isključivo električne automobile.

"Folksvagen" je saopštio da će uložiti milijardu evra u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u pokrajini Donja Saksonija, podseća Politika.

List prenosi pisanje "Dojče velea" da postoje tri razloga za seobu "Folksvagena" na istok. Glavni razlog su troškovi za zarade jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi.

Drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mesta nalazi mreža liferanata delova.

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle vise

    17. jul 2019 | 10:40

    Kao prvo odlucili su, kao drugo makron je rekao da su kosovo i srbija dve suverene drzave, zato prestanite vise da lazete ovaj narod, recite jednom istinu.

  • Ivan

    17. jul 2019 | 09:46

    Ma glavni razlog su plate, jer u Srbiji rade da bi se prezivelo!

  • ja

    17. jul 2019 | 11:24

    mi nemamo nikakve sanse,za to postoji mnogo razloga,a drugo,prijatelj koji zivi u nemackoj mi kaze da se srbija nigde ne spominje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>