• 24
 ≫ 

U Hrvatskoj rupa, Crnu Goru muči 40% manje rezervacija, a evo kako je u Grčkoj i Španiji

 ≫ 

Izveštaj Evropske komisije za putovanja za drugi kvartal navodi očekivanja da će potražnja u turizmu u Evropi zadržati uzlaznu putanju tokom 2019. godine

  • 24

Evropska komisija za putovanja (ETC) očekuje da će potražnja u turizmu u Evropi zadržati uzlaznu putanju tokom 2019. godine, uz rast od 3,6 posto.

Nije Hrvatska jedina koja ovog leta beleži minuse ili stagnaciju u korist mediteranskih zemalja koje su se u 2019. vratile u igru, pre svega Turske koja je niskim cenama mnoge turiste odvukla iz Crne Gore, Grčke, čak i Španije. Iako Evropska komisija za putovanja u svom izveštaju za drugi kvartal daje optimistične prognoze za destinacije u Evropi, aktuelna situacija mnogima izaziva strah od pada prometa i prihoda od turizma u ovoj godini.

Izveštaj Evropske komisije za putovanja (ETC) za drugi kvartal navodi očekivanja da će potražnja u turizmu u Evropi zadržati uzlaznu putanju tokom 2019. godine. Predviđa se stopa rasta od 3,6 posto, što je više u skladu s godišnjim prosekom iz razdoblja 2008.-2018., ali manje je od prošlogodišnjeg rasta.

U izveštaju se navodi kako je u prva dva kvartala regija Balkana bila najuspešnija u smislu rasta dolazaka, s Crnom Gorom kao rekorderom s plusom od 50 posto u razdoblju od januara do kraja aprila, dok je Turska imala rast od 12 posto. I Slovenija i Grčka zabeležile su značajan rast u prvom kvartalu s po osam posto rasta, a EK daje pozitivnu prognozu za Grčku, uprkos povratku mediteranskih rivala u utakmicu.

Kako je poznato, Hrvatska je u prvih šest meseci imala šest posto više dolazaka i tri posto više noćenja nego u prvoj polovini 2018., ali prvi put u nekoliko godina opet nam se pojavila tzv. julska rupa. Naime, u prvih 12 dana jula u odnosu na taj mesec prošle godine broj noćenja pao je za gotovo pet posto, dok su dolasci turista u padu 6,2 posto. Godina je i dalje u plusu, ali zasad je u postocima "izvlači" predsezona koja donosi značajno manji prihod nego letnji meseci.

Optimizam ne ulivaju ni najave hrvatskih hotelijera koji su sredinom juna imali pad rezervacija za letnje mesece u rasponu od tri do sedam posto. Na portalima za grupnu kupovinu prodaju se aranžmani u vodećim jadranskim hotelima i destinacijama za kraj jula, koji je u protekle tri godine bio pretrpan gostima.

Drama u susedstvu

Sveti Stefan

foto: pixabay.com

Iako službene brojke govore da je turistička sezona u Crnoj Gori na istom nivou kao prošle godine, s terena upozoravaju da je stanje mnogo gore nego prošle godine i da postoji strah da će, ako se nastavi ovakav trend i eventualne loše vremenske prilike, sezona u Budvi doživeti kolaps.

Predsednik sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju Petar Ivković navodi da podaci online prodaje govore o gotovo 40 posto manje individualnih rezervacija i da su se rezervacije prelile na tržišta Turske, Grčke i Egipta.

Ivković se slaže da hrvatski i crnogorski turizam imaju sličan problem - bujanje privatnog smeštaja, pa navodi da se samo kroz potrošnju vode i odvoz smeća u Budvi matematički može doći do podatka da je privatni smeštaj poluprazan.

I Grčka ima sve veći problem nelojalne konkurencije u privatnom smeštaju, na šta već duže vreme upozoravaju hotelijeri koji ovog leta očekuju pad prihoda, popunjenosti, pa i cena koje će se snižavati kako bi se popunili kapaciteti.

Da nova grčka Vlada želi da nastavi turističku politiku prethodne i tako olakšati sektoru kroz porezna rasterećenja, pokazali su prvi postupci novog ministra turizma Harija Teokarisa, čiji je prioritet smanjenje stope PDV-a sa sadašnjih 24 posto na 13 posto na smeštaj (s ciljem dostizanja 11 posto). Uz poresko rasterećenje sektora, na dnevnom redu Ministarstva je i preispitivanje boravišne takse i uvođenje podsticaja za energetsku obnovu turističkih kapaciteta.

Njegov resor će se baviti i revidiranjem strukture i delovanja grčke nacionalne turističke organizacije (GNTO). U planu im je i sklapanje partnerstava s privatnim sektorom za poboljšanje brenda zemlje, organizovan napredak alternativnog i turizma posebnih interesa. Cilj je i jačanje seniorskog turizma po uzoru na Portugal, Maltu i Kipar.

Nastavlja se trend

Barselona, Spanija, Turizam

Foto: Pixabay

I španski Savez za turističku izvrsnost (EXCELTUR) potvrdio je da se ovog leta nastavlja trend usporavanja španskog turističkog prometa, koji je trenutno na prošlogodišnjem nivou s umerenim povećanjem prihoda. EXCELTUR za leto očekuje rast od 1,6 posto, što je nešto niže od 2% koje su  zabeležene prošle godine. Međutim, Španija je u drugom kvartalu zabeležila pad turističkog prometa u destinacijama koje prodaju sunce i more, za razliku od gradskih destinacija.

Tako najveći minus imaju tradicionalna plažna odredišta u Španiji, koja više zavise o inostranoj potražnji turoperatora, posebno na Kanarskim ostrvima i Balearskim ostrvima. Barselona, Madrid i Valensija imaju najbolje prognoze za ostatak leta. Takođe, kako je pojasnio potpredsednik udruženja Hose Luis Zoreda, rezultati značajno variraju između onih destinacija i hotela koji su ulagali u obnovu i sadržaje, i onih koji nisu ulagali.

Španski preduzetnici u turizmu i dalje su optimistični u anketama, čak 40,7 posto veruje da će povećati prodaju u odnosu na prošlo leto. Očito, svi se ove godine vade na Tursku, koja je u prvih pet meseci imala 11 posto veći promet nego prošle godine, uz očekivanje rasta od deset posto na nivou godine.

Međutim, cene smeštaja u Turskoj i dalje su za oko 30 posto niže od onih pre krize i prosečno se kreću oko 70 dolara dnevno po sobi. Prosečna potrošnja po dolasku turista tako će ove godine biti oko 700 dolara, a cilj je da dostigne 1000 dolara. S tim ciljem, turski parlament doneo je zakon o osnivanju nove agencije za napredak i dalji razvoj turizma u zemlji.

VIDEO: 'Oćeš na kafu, ali na 400m ispod zemlje?! Ovde kafu ispijaju samo najhrabriji

(Telegraf Biznis / poslovni.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrak

    17. jul 2019 | 11:06

    Ko još normalan ide u cg na letovanje?

  • Cokomoko

    17. jul 2019 | 11:35

    Samo Grcka, sve ostalo je smesno sem te Spanije ali to mora avionom... cg je katastrofa teska, tamo vise nikad

  • Sto?

    17. jul 2019 | 18:23

    E pa Crnogorci, kuku vama bez Srba i Rusa!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>