• 5

Stao kragujevački "fića", radnici na 65 odsto plate, a onda na posao "po potrebi"

Grupacije Fijata Krajsler automobili (FCA), petogodišnji investicini plan za Srbiju trebalo bi da predloži do kraja godine

  • 5
Reno Fijat znak

Fijat Krajsler / Foto: Shutterstock

Proizvodne i montažne trake u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija zaustavljene su sinoć u 22 sata, posle druge smene.

Prema najavama, opet će biti pokrenute tek 3. septembra.

Od početka godine do juče, u kragujevačkom Fijatu je, s obzirom na broj radnih dana i činjenicu da iz pogona izlazi od 410 do 416 gotovih vozila dnevno, proizvedeno oko 25.000 automobila sve tri verzije modela “500L”, piše list Danas.

Zaposeni u FCA Srbija, prema saopštenju menadžmenta kompanije, na plaćenom odustvu, koje im se plaća sa 65 odsto od redovne plate, biće od danas do 29. jula, kada u svim Fijatovovim fabrikama širom sveta, pa i kragujevačkoj, počinje tradicionalni tronedeljni kolektivni godišnji odmor – “feragosto”. Kolektivni odmor završava se 19. avgusta, kada će Fijatovi radnici u Kragujevcu, kako im je zvanično rečeno, biti upućeni na novi prinudni odmor koji će da traje do 3. septembra.

Podsetimo da je Vlada Srbije prošlog meseca odobrila zahtev menadžmenta FCA Srbija da zaposleni u toj kompaniji na plaćenim odustvima, pored zakonom dozvoljenih 45, do kraja godine mogu da budu još dodatnih 87 radnih dana, odnosno ukupno 132 dana.

Odluka o dodatnom plaćenom odsustvu u kragujevačkom Fijatu primenjuje se od 17. juna. U Samostalnom sindikatu FCA Srbija tvrde da je odluka o dodatnom prinudnom odmoru radnika te kompanije u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    17. jul 2019 | 11:56

    To su ti poslovi dok drzava placa radnike i daje pare propalom Fiatu sve ok.Sad istekli ti ugovori i cao.Tako ce sve firme da odu posle tri ili pet godina zavisi od ugovora.Banana drzava.

  • Boris

    17. jul 2019 | 12:56

    Fiat je na žalost propao od 2000.te godine i početkom prodaje Stila ( kojeg jako volim i vozim). Prave jedan isti model po 7 godina, dok recimo Astra i Golf izadju dva nova modela, da ne pričam o Hundai-ju itd. Fiat Croma nova, takodje propast. Da Fiat nema dobar "D" segment još od Maree, mada i ona je više C segment, to je neverovatno. Hednom rečju- LENŠTINE, koje su ukaljali ime i tradiciju nekada glavnog euro giganta

  • Milorad

    17. jul 2019 | 11:59

    Zaposlite mlade ljude, inženjere, i počnite proizvoditi Rols-rojseve a ne neke kante, i za te kante dozvolili smo, da nas zezaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>