Brnabić: Srbija nastavlja sa stabilnim rastom BDP

Navodeći razloge svoje posete Srbiji, direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije istakao je da ova finansijska institucija želi da pruži podršku kapacitetima koje Srbija ima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija ove godine nastaviti sa stabilnim rastom BDP, kao i da se očekuje ostvarivanje projektovnog rasta od 3,5 odsto u ovoj godini.

Brnabić je to rekla u razgovoru sa direktorom Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije Alfonsom Garsijom Morom za kojim je razgovarala o strukturnim reformama i ekonomskim rezulatatima Srbije, sprovođenju tekućih projekata u saradnji sa Svetskom bankom i planovima za buduću saradnju u toku ove i u narednim godinama.

Ulaganje u obrazovanje i razvoj moderne privrede kroz digitalizaciju, Srbija je, prema njenim rečima prepoznala kao ključne oblasti održivog razvoja, koje će biti fokus ove vlade u narednom periodu.

Premijerka je izvestila predstavnike Svetske banke da se intenzivno radi na modernizaciji Poreske uprave. Objasnila je da se u narednim danima očekuje usvajanje seta zakona koji će podstaći dalji rast elektronske trgovine, dok se na jesen očekuje usvajanje više zakona iz oblasti intelektualne svojine i investicionih fondova.

Navodeći razloge svoje posete Srbiji, direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije istakao je da ova finansijska institucija želi da pruži podršku kapacitetima koje Srbija ima, kako bi uspešno stabilizilovala svoju privredu i ubrzala trenutni rast.

On je naglasio da je za Srbiju važno da nastavi sa makroekonomskim reformama i stvori dominantniji privatni sektor. Za dalji napredak, prema njegovim rečima, neophodno je povećanje konkurentnosti, pre svega u oblasti tehnologija i inovacija, ali i poljoprivrede.

Pohvalivši rezultate koje je Srbija postigla u okviru elektronske uprave, još jednom je naglasio njenu ulogu u stvaranju podsticajnog poslovnog okruženja i transparentne i efikasne javne uprave.

Brnabić je, takođe, navela da je pokrenut Fond za nauku čime je omogućeno konkurentno finansiranje nauke i najavila veća ulaganja u Fond za nauku u narednim godinama.

Premijerka Brnabić i Garsija Mor su se saglasili da je dalje ulaganje u nauku i naučne projekte ujedno i najsigurniji način investiranja u budućnost zemle, saopšteno je i Vlade Srbije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: Ana Brnabić, BDP, Svetska banka

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • P
  Pera

  a plate vece nista

 • P
  Pera

  a plate vece nigde

 • B
  Brat

  Dobar ti sako, Ana!