• 0

Presedan: Rusi zabranjuju prodaju alkoholnih pića u naseljenim mestima?

Ukoliko inicijativa bude usvojena, Rusi će moći da kupuju alkohol samo u prodavnicama namenjenim za prodaju alkoholnih pića, koje će biti udaljene od naseljenih mesta

  • 0

Glavni psihijatar-narkolog Ministarstva zdravlja Ruske Federacije Jevgenij Brun predložio je ideju zabrane prodaje alkoholnih pića u naseljenim mestima, prenosi TASS.

Stručnjak je predložio da se ograniči prodaja vina, piva i votke. Ukoliko se inicijativa usvoji, ova pića će biti dostupna samo u velikim prodavnicama alkoholnih pića, koje će biti udaljene nekoliko kilometara od naseljenih mesta.

U pojedinim oblastima u kojima je ova ideja teško ostvariva, Brun predlaže skraćenje vremenskih intervala u kojima je dozvoljena prodaja alkohola.

Ranije je Ministarstvo zdravlja podržalo zabranu pušenja u blizini ulaza u stambene zgrade, a nedavno je ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao vladinu uredbu prema kojoj je lokalnim i državnim institucijama zabranjena kupovina stranih vina.

RUSI SVE VIŠE ODBACUJU VINO, OKREĆU SE PIVU

Inače, prema podacima ruskog zavoda za statistiku, sve više Rusa se okreće pivu, a sve manje piju vino.

Kao jedan od razloga navode da je vino "jako“ ali i da je skupo.

Prema istraživanju, pre godinu dana, pivo je činilo 55,4% alkohola koji su Rusi kupovali,  a u aprilu 2019. godine taj udeo je porastao na 64,2%.

Potražnja za vinom opada, dok potražnja za pivom stalno raste.

Primećeno je takođe da su građani Rusije skoro prestali da kupuju skupe namirnice poput rakije i viskija, ali potražnja za votkom ostaje stabilna.

VIDEO: alkohol razara telo i društvo, a alkoholizam je pošast Istočne Evrope

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke