• 0
 ≫ 

Presedan: Rusi zabranjuju prodaju alkoholnih pića u naseljenim mestima?

 ≫ 

Ukoliko inicijativa bude usvojena, Rusi će moći da kupuju alkohol samo u prodavnicama namenjenim za prodaju alkoholnih pića, koje će biti udaljene od naseljenih mesta

  • 0

Glavni psihijatar-narkolog Ministarstva zdravlja Ruske Federacije Jevgenij Brun predložio je ideju zabrane prodaje alkoholnih pića u naseljenim mestima, prenosi TASS.

Stručnjak je predložio da se ograniči prodaja vina, piva i votke. Ukoliko se inicijativa usvoji, ova pića će biti dostupna samo u velikim prodavnicama alkoholnih pića, koje će biti udaljene nekoliko kilometara od naseljenih mesta.

U pojedinim oblastima u kojima je ova ideja teško ostvariva, Brun predlaže skraćenje vremenskih intervala u kojima je dozvoljena prodaja alkohola.

Ranije je Ministarstvo zdravlja podržalo zabranu pušenja u blizini ulaza u stambene zgrade, a nedavno je ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao vladinu uredbu prema kojoj je lokalnim i državnim institucijama zabranjena kupovina stranih vina.

RUSI SVE VIŠE ODBACUJU VINO, OKREĆU SE PIVU

Inače, prema podacima ruskog zavoda za statistiku, sve više Rusa se okreće pivu, a sve manje piju vino.

Kao jedan od razloga navode da je vino "jako“ ali i da je skupo.

Prema istraživanju, pre godinu dana, pivo je činilo 55,4% alkohola koji su Rusi kupovali,  a u aprilu 2019. godine taj udeo je porastao na 64,2%.

Potražnja za vinom opada, dok potražnja za pivom stalno raste.

Primećeno je takođe da su građani Rusije skoro prestali da kupuju skupe namirnice poput rakije i viskija, ali potražnja za votkom ostaje stabilna.

VIDEO: alkohol razara telo i društvo, a alkoholizam je pošast Istočne Evrope

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>