• 0

Ko će naslediti Kristin Lagard: Ovo je spisak potencijalnih direktora MMF-a

Francuskinja je juče zvanično podnela ostavku u MMF-a, ali će na toj poziciji da bude do 12. septembra

  • 0
Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP/Markus Sćreiber, File

Dojučerašnja šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard podnela je ostavku na tu funkciju, što znači da će ona verovatno da bude odabrana za predsednicu Evropske centralne banke (ECB).

U svojoj ostavci, Lagard je navela da je teškom mukom odlučila da prihvati nominaciju da nasledi Marija Dradija na čelu ECB.

 

Bivša francuska ministarka, čiji mandat u MMF-u je trebalo da istekne tek 2021, rekla je da će se zvanično povući 12. septembra, kada će najverovatnije ona da se nađe pred Evropskom komisijom i kada će "pasti" konačna odluka.

Dodala je da MMF sada ima zadatak da preuzme neophodne ekorake kako bi se odabrao njen nalsenik, a ovo se neki zvaničnici koji bi mogli da se nađu na toj poziciji po ocenama stručnjaka.

davos, kristin lagard, sebastijan kurc, mark rute, antonio gutereš

Foto: Tanjug/AP

Mark Karni

Karni (54) je 2013. godine napustio funkciju guvernera Centralne banke Kanade kako bi preuzeo vodeće poslove u Banci Engleske.

Kanadski ekonomista, koji u svom džepu ima još i irski i britanski pasoš, takođe je prethondih sedam godina bio na čelu Odbora za finansijsku stabilnost, međunarodnog tela koje prati i daje preporuke globalnom finansijskom sistemu.

Karni ima diplomu iz ekonomije sa Harvarda i Oksdorda a za "Goldman Saks" radio je 13 godina.

Oli Ren

Ren (57) takođe bi mogao da uđe u uži izbor. Trenutno je guverner Nacionalne banke Finske, a takođe sedi i u Savetu ECB.

Pre nego što je došao na funkciju guvernera, Ren je bio finski ministar ekonomije godinu i po dana, a takođe i evropski komesar.

Prvo je bio na poziciji komesara za proširenje od 2004. do 2010. Zatim je bio komesar za evropska i monetarna pitanja do 2014. godine.

Studirao je međunarodne odnose, novinarstvo i političke nauke.

Pjer Moskovisi

Fransuz (61) trenutno ima ulogu evropskog komesara za ekonomske i finansijske poslove, poreze i carine.

U francuskom kabinetu je bio dva puta, prvo kao ministar evropskih odnosa u vreme Žaka Širaka, a kasnije i kao ministar ekonomije i finansija pod Fransoa Olandom.

Moskovisi imao diplome iz ekonomije i filozofije, a bude li odabran, biće treći francuski državljanin za redom na čelu MMF-a.

Kristalina Georgieva

Foto: Wikimedia/Flickr/Friends of Europe

Kristalina Georgiejva

Bugarka (65) trenutno je izvršna direktorka Svetske banke od 2017. godine.

U toj instituciji bila je i u periodu od 1993. do 2010. godine, a počela je kao ekonomista iz oblasti životne sredine, da bi kasnije postala potpredsednik i korporativni sekretar u 2008. godini.

U međuvremenu je radila kao evropski komesar za međunarodne poslove, humanitarnu pomoć i krizne situacije, kao i potpredsednik Evropske komisije za budžet i ljudske resurse.

Georgijeva ima diplomu iz ekonomije i politike ekonimije, kao i iz sociologije sa Univerziteta za nacionalnu i svetsku ekonomiju u Sofoji koji je pohađala od 1977. do 1991. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>