• 16
 ≫ 

Poneli ste više od 10.000 € u Srbiju a niste prijavili? Evo da li će vam ikada novac biti vraćen

 ≫ 

Ukoliko nabavite dokaz o poreklu novca, isti će vam biti uredno vraćen

  • 16
Biznismen drži novac, prekršteni prsti

Foto: Shutterstock

Carinici u toku sezone letnjih odmora svaki dan zaplene priličnu sumu novca. Reč je uglavnom o kršenju limita od 10.000 evra.

Putnici koji slučajno ili namerno čine prekršaj tako što ne prijavljuju da sa sobom nose više od 10.000 evra krše Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Oni najčešće ne žele da govore o razlozima neprijavljivanja, ili kažu da su prećutali da nose novac zbog bezbednosti.

Tako, godišnje se u Srbiji otkrije i više od tri miliona evra, a ukoliko bude trajno oduzet, ovaj novac ide u budžet, rekli su za Telegaf Biznis u Upravi carina.

- Prema Zakonu o deviznom poslovanju neprijavljena sredstva pri izlasku iz Srbije, koja prelaze iznos od 10.000 evra, carinski organ privremeno zadržava i o tome sačinjava Zapisnik. Privremeno zadržana sredstva deponuju se na odgovarajući račun koji se vodi kod Narodne banke Srbije u roku od dva dana od dana od učinjenog prekršaja, a dalji postupak vodi se kod nadležnih organa u skladu sa propisima kojima je regulisano vođenje prekršajnog postupka - objašnjavaju za Telegraf Biznis u Upravi.

Carina, novčanice, evri

Foto: MUP

Dakle, devize se privremeno oduzimaju i predaju prekršajnom sudu, koji ih najčešće kažnjava novčanom kaznom i trajnim oduzimanjem novca, kad se direktno sliva u državni budžet.

Naravno, ukoliko putnik dokaže poreklo novca, oduzeta suma mu se vraća, međutim, u praksi, kako navode, retko se dešava da se dokaže poreklo novca.

Da biste izbegli ove neporijatnosti, za unos veće sume od 10.000 evra u Srbiju potrebna vam je potvrda da se novac podigli sa svog računa u inostranstvu, ili da ste novac zamenili kod strane banke, uzu potrvrdu te banke.

I najvažnije, ne plaća se nikakav porez sume iznad 10.000 evra, koje prijavite, već samo dobijete potvredu da ste taj ovac uneli u zemlju.

Postoje izuzeci:

- Sumu veću od 10.000 evra u gotovini mogu izneti samo nerezidenti i domaći državljani koji imaju radnu vizu ili dozvolu za boravak u inostranstvu duži od godinu dana, i to uz neophodne potvrde

- Rezidenti Srbije veći iznos od 10.000 evra u gotovini mogu izneti samo u slučaju iseljenja uz dostavljen dokaz o iseljenju

- Unos i iznos platnih kartica je slobodan

- Unos deviza u Srbiju je slobodan, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra, dužnost je da to prijavite i za to dobijate potvrdu

- Putnici koji imaju svotu veću od 10.000 evra treba da se obrate cariniku i popune obrazac prijave, koji je dostupan svima

VIDEO: Zaplenjeno više od 30.000 neprijavljenih evra koje je suvozač u džipu krio u svom koferu

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    18. jul 2019 | 12:52

    Dodjes na granicu prijavis recimo 25 000€.Policajac javi drugarima oni te sacekaju i cao.Ili ti dodju na adresu kuci i opet cao.Zato pamet u glavu.

  • Бранислав

    18. jul 2019 | 13:41

    Питајте Вулина за савет с обзиром да је он од тетке из Канаде ради куповине стана пренео десетине хиљада евра...

  • jovan

    18. jul 2019 | 14:52

    Ako zaplene 3 miliona evra onda prodje 300 miliona evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>