• 1
 ≫ 

Dolar je precenjen, ali šta je sa evrom?

 ≫ 

Trgovinski rat između SAD i Kine mogao koštati globalnu ekonomiju oko 455 milijardi dolara

  • 1

Međunarodni monetarni fond procenjuje da je, na bazi kratkoročnih ekonomskih fundamenata, američki dolar precenjen za šest do 12 odsto, dok je vrednost evra, japanskog jena i kineskog juana u skladu sa fundamentima.

MMF-ov Izveštaj o eksternom sektoru - godišnja procena svetskih valuta, suficita i deficita vodećih svetskih ekonomija u plaćanjima prema inostranstvu, otkriva da su viškovi na računu tekućih plaćanja i dalje koncentrisani u evrozoni i drugim razvijenim ekonomijama poput Singpura, dok je deficiti tekućih plaćanja ostao karakteristika za SAD, Britaniju i neke tržišne ekonomije u usponu.

Fond, koji je upozorio da bi trgovinski rat između SAD i Kine mogao koštati globalnu ekonomiju oko 455 milijardi dolara naredne godine, navodi da poslednje trgovinske akcije ugrožavaju globalne trgovinske tokove, narušavaju poverenje i sprečavaju investicije.

Novac, Evri, Placanje Foto: Pixabay.com

Dodaje da do sada nije učinjeno ništa kako bi se preokrenuo tok spoljnih neravnoteža. Umesto uzajamnih tarifa, zemlje sa suficitom i deficitom bi trebalo da rade na oživljavanju napora za liberalizaciju i jačanje multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima koji je bio na snazi u proteklih 75 godina, saopštio je MMF.

- Intenziviranje trgovinskih tenzija ili neuređeni Bregzit - sa daljim reperkusijama po globalni rast i averziju prema riziku, mogu da pogode druge ekonomije koje su u velikoj meri zavisne od inostrane tražnje i spoljnog finansiranja - ocenjuje se u izveštaju.

Zemlje sa deficitom, kao što su SAD i Britanija, trebalo bi da smanje potrošnju na način koji neće ugroziti rast, dok bi one sa velikim suficitom, kao što su Nemačka, Holandija i Južna Koreja, trebalo da povećaju ulaganja u javnu infrastrukturu i obeshrabre preteranu štednju.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olaf

    18. jul 2019 | 21:02

    Pa to ameri rade od pre sedamdeset godina, a glupi svet ćuti i trpi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>