• 0

Srbija je treći najveći investitor u Bosni i Hercegovini

Prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. godine Srbija u Bosnu i Hercegovinu investirala 2,024 milijarde konvertibilnih maraka

  • 0
Novac, dinari, stednja, novcici

Foto: Shutterstock

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Gordan Milinić izjavio je danas da je, prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. godine Srbija u Bosnu i Hercegovinu investirala 2,024 milijarde konvertibilnih maraka i da je treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15 posto u ukupnim investicijama.

On je to rekao tokom sastanka sa novoimenovanom ambasadorkom BiH u Srbiji Aidom Smajić sa kojom je razgovarao o trenutnoj ekonomskoj situaciji između dve zemlje, sa fokusom na investicije Srbije u BiH.

Telekom Srbije 2007. godine je za 646 miliona evra kupio Telekom Republike Srpske i to je ujedno i najveća investicija iz Srbije, ali i pojedinačna strana investicija u BiH.

Zastava republike Srpske i BiH

Foto: Wikipedia

U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem od 7o odsto.

Među najznačajnijim investitorima iz Srbije u BiH su Telekom Srbije, Komercijalna banka, NIS - Naftna Industrija Srbije, Koncern Hemofarm a.d., Swišlion-Takovo, Imlek, Galames Beograd.

Govoreći o radu FIPA-e na animiranju ekonomske diplomatije BiH u poslednje tri godine, Milinić je kazao da je ova aktivnost dovela do organiziranja većeg broja privrednih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>