• 0
 ≫ 

"Potrošen sav novac za mali biznis, morali da obezbedimo duplo", najviše otišlo za alat i opremu

 ≫ 

U Ministarstvu privrede zadovoljni su kako je u ovoj godini započelo i kojom dinamikom se odvija sprovođenje sufinansiranja tri programa - za nabavku opreme, razvojnog programa i programa za početnike u biznisu

  • 0

Zbog velikog interesovanja malog biznisa za programe podrške, Ministarstvo privrede je gotovo dupliralo obezbeđena bespovratna sredstva za 2019, i, umesto prvobitnih 1,7 milijardi, obezbedilo rekordnih tri milijarde dinara samo za udeo granta, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Dragan Stevanović.

Dragan Stevanović kaže da su u ministarstvu privrede zadovoljni kako je u ovoj godini započelo i kojom dinamikom se odvija sprovođenje sufinansiranja tri programa - za nabavku opreme, razvojnog programa i programa za početnike u biznisu.

- Ove godine izdvojili smo ukupno 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava za te svrhe. Raduje nas što smo u prvih šest meseci sva sredstva potrošli i što smo, u najpozitivnijem smislu, bili prinuđeni da obezbedimo još gotovo isto toliko novca - rekao je Stevanović.

Dragan Stevanović Dragan Stevanović, Foto: Marko Jovanović

Navodi da se početkom godine očekivalo da će za razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i početnika u biznisu biti potrebno još oko 300 miliona dinara za bespovratna sredstva i da će godina biti završena sa utrošene dve milijarde dinara u te svrhe.

- Interesovanje privrednika je ove godine zaista veliko, i zato smo i sredstva gotovo duplirali - rekao je državni sekretar, uz ocenu da je interesovanje veće zbog pojednostavljenih procedura za dobijanje sredstava i približavanja modela finansiranja malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim rečima, za te programe je do sada, u 2019. apliciralo oko 1.000 preduzetnika.

Najveći deo sredstava je, kako je rekao, utrošen za program nabavke nove opreme i alata, koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama i lizing kućama.

Za razvojni program koji ministarstvo sprovodi sa Fondom za razvoj, opredeljeno je 500 miliona dinara, a Stevanović dodaje da se pojavila potreba za još 200 do 250 miliona dinara, koji su već obezbeđeni i istrošeni, te je taj program zatvoren.

DRAGAN STEVANOVIC Stevanović: Za razvojni program koji ministarstvo sprovodi sa Fondom za razvoj, opredeljeno je 500 miliona dinara, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodaje da je i program za početnike u biznisu takođe zatvoren, jer je istrošeno 200 miliona dinara za bespovratna sredstva.

Navodi i da je bilo svega pet do šest odsto podnetih zahteva koji nisu ispunjavali uslove da ostvare pravo na sredstava.

- To govori da se kvalitet malih i srednih preduzeća unapređuje, da su preduzetnici racionalni i posvećeniji u svom pristupu, da razumeju potrebu tržišta, potrebu za tehnološkim usavršavanjem i unapređenjem svoje konkurentosti... - rekao je Stevanović.

Na iznos od tri milijarde dinara koje je Ministarstvo privrede opredelilo, dodaje Stevanović, za sektor razvoja malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka i Fonda za razvoj angažovano je još oko osam milijardi dinara.

- Ukupan obim angažovanih sredstava za preduzetnike je oko 11 milijardi dinara i mislim da je to zavidna brojka kada govorimo o ulaganju u sektor malih i srednjih preduzeća - podvukao je Stevanović.

Najviše novca, navodi Stevanović, otišlo je u prerađivačku, a zatim u građevinsku industriju. U prerađivačkoj industriji najviše se ulagalo za proizvodnju mašina i aparata, hrane i pića, predmeta od gume i platike, ali i za proizvodnju nameštaja.

(Telegraf Biznis/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>