• 9

MMF Srbiji: Rešite pitanje Petrohemije i Resavice

MMF podržava nameru vlasti u Srbiji da objavi tender za privatizaciju Petrohemije

 • 9

Srbija je u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju pitanja problematičnih državnih preduzeća, ali je ostalo još da se reši budućnost Petrohemije i Resavice, izjavio je šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa.

On je novinarima rekao da Petrohemija trenutno beleži boljitak kada je reč o rezultatima, ali da ona može da postane rizik za budžet kada isteknu aktuelni ugovori sa tim preduzećem.

MMF, kaže, zato podržava nameru vlasti u Srbiji da objavi tender za privatizaciju Petrohemije.

Dodao je da Resavica dobija podršku vlade kroz subvencije zbog socijalnih implikacija, te da MMF podržava i nameru vlasti u Srbiji da se nađe plan za zatvaranje nekih rudnika koji nisu održivi, ali da se istovremeno obezbedi program pomoći za ugrožene radnike.

Sosa kaže da je u prethodnom periodu smanjen broj državnih preduzeća koja su gubitaši, kao i podrška države takvim kompanijama.

Prema njegovim rečima, procene su da je 2014. i 2015. godine podrška države gubitašima iznosila tri odsto BDP-a, dok danas iznosi manje od jednog procenta BDP-a.

Šef beogradske Kancelarije MMF je naveo da je došlo do poboljšanja i kada je reč o dividendama koje pojedina preduzeća uplaćuju direktno u državni budžet.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  22. jul 2019 | 14:36

  I sad vi meni recite da smo mi nezavisna Republika Srbija

  11
  1

  Podelite komentar

 • Hehe

  22. jul 2019 | 14:44

  A to pod resite problem podrazumeva se, pokradite sve sto mozete, raskomadajte fabriku pa cemo mi da kupimo za dzaba, dacemo vam kredit a vi nama onda subvencije iz tog kredita, pa onda cemo ih zatvoriti tako da mozemo da uvozimo nase proizvode a ne da Srbija ima svoje.

  10
  0

  Podelite komentar

 • Milovan

  22. jul 2019 | 14:48

  Treba se Srbija vas rešiti kao i Madjarska i sve vas proterati

  9
  3

  Podelite komentar