• 4

Poskupljenje na putevima Srbije početkom avgusta

Prihod od naplate putarine u ovoj godini biće oko 26,883 milijardi dinara

  • 4

V.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, izjavio je da očekuje da će poskupljenje putarine u iznosu od 12 odsto na srpskim putevima početi da se primenjuje početkom avgusta, nakon usvajanja na vladi.

Osnovni razlog poskupljenja putarine je manjak sredstava za kvalitetno održavanje 16. 221 kilometara puteva, rekao je Drobnjak za RTS.

Ističe da je trenutna visina putarine najniža u regionu, kao i da je plaćanje putarine po kilometru najpravedniji sistem jer se, navodi se u saopštenju ovog preduzeća, plaća onoliko koliko se kilometara pređe.

- Ove godine na srpskim auto-putevima očekujemo 60 miliona vozila - izjavio je Drobnjak.

"Putevi Srbije" tokom građevinske sezone, od aprila do novembra, izvode radove na velikom broju deonica, kaže se u saopštenju, i dodaje da se vodi računa da ti radovi minimalno utiču na usporavanje saobraćaja.

- Do petka će biti završeni svi radovi na autoputu, a zadržavanja ima samo na naplatnim stanicama Nais i Doljevac koje će u roku od godinu dana biti uklonjene - dodao je Drobnjak.

Gradi se Obilaznica oko Beograda i za tri godine, prema njegovim rečima, biće povezani Batajnica i Bubanj Potok. U toku su, kaže, radovi na izgradnji deonice Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, a deonica autoputa E-70 Batrovci-Kuzmin u dužini od 22 kilometara radiće se po završetku turističke sezone.

Putari rade i na deonicama državnih puteva Brza Palanka - Kladovo, Svođa - Vlasotince, Pakovraća - Užice,Užice - Bela Zemlja, Irig - Ruma, Sjenica - Prijepolje, Lebane - Bojnik, Lebane - Medveđa, Smederevska Palanka - Velika Plana, Majdanpek - Kučevo, Bor - Zaječara, a saobraćajnica kod Leskovca počeće da se radi po završetku procedure odabira izvođača oko 20. avgusta.

- Trenutno se radovi obavljaju na preko 500 kilometara državnih puteva i preko 100 kilometara lokalnih puteva - naglasio je Drobnjak .

Drobnjak je dodao, da kada je Moravski koridor u pitanju, da su urađeni projekti za deonice Pojate - Kruševac 27 kilometara i Preljina - Adrani (Kraljevo) 30 kilometara i da na tim deonicama mogu da počnu radovi, a da će vrlo brzo biti gotov projekat i za preostali deo od 51-52 kilometra od Kruševca do Kraljeva.

Drobnjak je istakao i da država zajedno sa Svetskom bankom ulaže 40 miliona dolara za proširenje graničnih prelaza, a u cilju smanjenja gužvi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    Pa šta sad to znači, kad za dva meseca opet shvate da nemaju dovoljno novaca opet će da poskupi. Već su podigli cene 10% u julu sad 12% i dokle tako? Na taj način definitivno nije problem biti direktor bilo koje kompanije.

  • Crni

    A da uporedite malo kolike su nam plate e tu smo na samom dnu...Obrni okreni sve mi ode na razne dazbine ,poreze,racune tako da ovo poskupljenje me ne dotice jer se nema para za dalja putovanja..

  • Sssa

    Najskuplji smo bre sta je sa vama dokle vise u austriji 5evra 7 dana nema vezo sa kilometrazom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke