• 1

Boris Džonson je rođen u SAD, ali se odrekao američkog državljanstva. Sve zbog para

2017. godine objavljeno je kako Džonson jedan od 5.411 pojedinaca koji su se odrekli američkog državljanstva

  • 1
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je dobila novog premijera - Borisa Džonsona, koji je ubedljivo pobedio Džeremija Hanta u trci za predsednika Konzervativne stranke. Uprkos brojnim skandalima, neprikladnim izjavama i postupcima, Džonson je došao na najmoćniju poziciju u zemlji. Pre nego što je nasledio Terezu Mej, bio je gradonačelnik Londona i ministar spoljnih poslova, a poznat je i po tome što je rođen u SAD, gde je živeo do svoje pete godine. Međutim, Džonson se pre nekoliko godina odrekao američkog državljanstva jer nije hteo da i njima plaća porez.

Boris Džonson (55) je netipičan političar i po izgledu i po ponašanju. Rođen je 1964. godine u Njujorku, i tamo je živeo do svoje pete godine, kada je porodica napustila SAD i prešla u Veliku Britaniju.

Više od pola veka kasnije, Džonson se odrekao svog američkog državljanstva - iz poreskih razloga. Kao dvojni državljanin, Poreska služba SAD tražila je od Džonsona da podnese poresku prijavu na svoju zaradu, iako je živeo izvan SAD-a, i da plaća relevantne poreze.

Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Dok je bio gradonačelnik Londona, Džonson je kaznio američku ambasadu za milione dolara zbog neplaćenog gradskog poreza na puteve, poznate kao naknada za zagušenje.

U isto vreme, Džonson je bio ogorčen kada je Poreska uprava SAD tražila od njega da plati porez na kapitalnu dobit na stotine hiljada dolara zarade ostvarene prodajom njegovog doma u severnom Londonu.

U 2014. godini otkriveno je da bi Džonson mogao da duguje više od 50.000 američkih dolara poreza na prihod od prodaje svog doma. Tokom posete Njujorku iste godine, rekao je da ga "američki poreski organi progone za porez na kapitalnu dobit".

- SAD imaju neka prilično teška pravila. Možda ne verujete u ovo, ali ako ste američki državljanin, Amerika koristi ovu neverovatnu doktrinu globalnog oporezivanja, tako da iako su poreske stope u Velikoj Britaniji daleko veće, a ja sam gradonačelnik Londona, plaćam sav porez u Velikoj Britaniji i plaćam mnogo veći procenat poreza na prihod nego što bih plaćao, da živim u Americi - rekao je on tada.

Upitan u sporu 2015. godine da li će platiti, Džonson je odgovorio "ne."

- Mislim da je to apsolutno nečuveno. Zašto bih platio? Ne živim u Sjedinjenim Državama od svoje pete godine - preneo je BBC u to vreme.

Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Međutim, njegov portparol je kasnije potvrdio da je stvar rešena, a mediji su preneli da je Džonson platio dug pre dolaska u SAD kao gradonačelnik Londona, kako ne bi bio izložen sramoti na aerodromu.

2017. godine objavljeno je kako Džonson jedan od 5.411 pojedinaca koji su se odrekli američkog državljanstva 2016. godine. Samim tim odrekao se i mogućnosti da jednog dana bude predsednik SAD.

Za razliku od većine nacija, SAD oporezuju nerezidentne državljane. Jaka kampanja za sprovođenje poreza od strane američkih vlasti i zakonodavaca postavljena je nakon prijema banaka u Švajcarskoj i drugde, koji su ohrabrili američke poreske obveznike da sakriju imovinu u inostranstvu.

Da bi se postigla usaglašenost, američki zakon iz 2010. godine zahteva od stranih finansijskih institucija koje posluju u SAD-u da dostave informacije o imovini svih poreskih obveznika SAD-a poreskoj upravi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>