• 15

Sijalica s užarenom niti neće se više koristiti, a na julskim računima za struju - novi trošak

Na julskom računu za struju i taksa za unapređenje energetske efikasnosti

  • 15

Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sledeće godine, rečeno je na panelu "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje" koji je održan u organizaciji dnevnog lista "Blic".

Kako je istakao pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac, nova pravila trebalo bi da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, a okrenuta su pre svega smanjenju njihovog uvoza.

- Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost - istakao je Banjac..

Panel

Foto: M. Surjanac

- Elektroprivreda Srbije ima jasan interes da podrži energetsku efikasnost, jer smo mi glavni snabdevač i distributer električne energije u našoj zemlji, tako da nam je pouzdano snabdevanje korisnika prioritet. Takođe, potrošači mogu, kako uštedama kroz odgovornije ponašanje, tako i korišćenjem energetski efikasnijih uređaja, da smanje svoje mesečne račune za 10 do 15 odsto, pa mislim da je očigledno interes obostran - ocenio je Radovan Stanić iz EPS-a, uz napomenu da će na julskom računu za struju građani imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, ali da je reč o minimalnim iznosima.

- Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, što znači da će za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata to biti uvećanje od 6 dinara - rekao je Stanić.

On je dodao da prostor za uštedu postoji, i kod domaćinstava i u industriji, a EPS je prepoznao potrebe i mogućnosti smanjenja potrošnje energije koje može ići u dva smera.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    A niko se nepita koliko zrace led sijalice....eto nam jos jedna stvar za brzo umiranje

  • Darko

    Oćemo li dobiti led rasvetu u zamenu za kompenzaciju

  • Markedani

    Tako je bre kad zbog usteda padne potrosnja uvedite taksu da hiljade neradnika i dalje prima platu nizasta.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke