• 15

Sijalica s užarenom niti neće se više koristiti, a na julskim računima za struju - novi trošak

Na julskom računu za struju i taksa za unapređenje energetske efikasnosti

  • 15
sijalica Foto. Pixabay

Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sledeće godine, rečeno je na panelu "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje" koji je održan u organizaciji dnevnog lista "Blic".

Kako je istakao pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac, nova pravila trebalo bi da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, a okrenuta su pre svega smanjenju njihovog uvoza.

- Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost - istakao je Banjac..

Panel Foto: M. Surjanac

- Elektroprivreda Srbije ima jasan interes da podrži energetsku efikasnost, jer smo mi glavni snabdevač i distributer električne energije u našoj zemlji, tako da nam je pouzdano snabdevanje korisnika prioritet. Takođe, potrošači mogu, kako uštedama kroz odgovornije ponašanje, tako i korišćenjem energetski efikasnijih uređaja, da smanje svoje mesečne račune za 10 do 15 odsto, pa mislim da je očigledno interes obostran - ocenio je Radovan Stanić iz EPS-a, uz napomenu da će na julskom računu za struju građani imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, ali da je reč o minimalnim iznosima.

- Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, što znači da će za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata to biti uvećanje od 6 dinara - rekao je Stanić.

On je dodao da prostor za uštedu postoji, i kod domaćinstava i u industriji, a EPS je prepoznao potrebe i mogućnosti smanjenja potrošnje energije koje može ići u dva smera.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    24. jul 2019 | 16:48

    Led sijalice su dokazano stetne po ljudsko zdravlje. A to sto uvodite novu stavku to nije nista novo. Samo gledate nacin kako ce te odguliti od naroda. Prosek 6 dinara puta 3,5 miliona brojila pa vi sada vidite je li to mai iznos. I opet narod nista od toga nece imati koristi. No idu izbori i treba isfinansirati izbornu kampanju koalicije na vlasti. Vi mislite da je narod lud? E pa nije nego vas trpi. Sao, da li ste se zapitali, do kada ce?

  • radnik epsa

    24. jul 2019 | 15:12

    pored već uvedenih taksi za obnovljivu energiju i akcize koje jedino imamo mi a ne uvozimo struju sad i ova taksa, glasali ste ne uvodi vam te namete eps nego političari

  • Sibin

    24. jul 2019 | 16:45

    U kojoj mi lopovskoj drzavi bre zivimo, sve preko ledja naroda!!!!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>