• 1

Recesija kuca na vrata: Nemačka teška industrija skratila radne sate

Nedavno istraživanje pokazalo je kako sve više kompanija pokušava da snizi troškove skraćivanjem radnog vremena

  • 1
Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

Za nemačku industriju razdoblje ekonomskog procvata je završeno, ako je suditi po sve učestalijim upozorenjima o padu poslovanja i skraćivanju radnog vremena kako bi se uštedelo na platama usled sve praznijih knjiga narudžbina.

Poslednja u nizu velikih nemačkih kompanija koje su objavile mogućnost pada je div Continental.

Četvrto upozorenje

Ta kompanija je izdala već četvrto upozorenje investitorima o mogućem padu poslovanja u zadnjih godinu i po, a glavni je razlog kontinuirani pad globalne proizvodnje osobnih automobila i lakih vozila. Nemačko gospodarstvo raste već desetu godinu, nezaposlenost je najniža od ujedinjenja, ali američko-kineski trgovinski rat, strahovanje od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora o ekonomskim odnosima i "hlađenje" kineskog tržišta automobila uzimaju sve veći danak.

Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

- Naši članovi govore nam da je razdoblje ekonomske ekspanzije završeno - ističe Štefen Kampeter, čelnik zadruge poslodavaca BDA. Ministarstvo gospodarstva je prošle nedelje objavilo kako očekuje da slabosti u industrijskom sektoru potraju i idućih meseci. Prema rečima Tima Wolmershausera, zamenika direktora ekonomskog instituta Ifo, nemačke proizvodne kompanije su ustvari  u recesiji još od sredine prošle godine.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako sve više kompanija pokušava da snizi troškove skraćivanjem radnog vremena. To je znak, tumače u Ifou, da je narudžbina sve manje i da proizvodnja usporava. Skraćenje radnih sati posebno je primetno kod proizvođača teških prometnih sredstava, poput vozova i aviona i kod proizvođača naoružanja. U tim sektorima30 posto kompanija uvelo je skraćeno radno vreme.

(Telegraf Biznis / poslovni.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    24. jul 2019 | 18:41

    I kod nas se skracuju plate i to u privatnom sektoru a produzuje rad(satnica)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>