Recesija kuca na vrata: Nemačka teška industrija skratila radne sate

Nedavno istraživanje pokazalo je kako sve više kompanija pokušava da snizi troškove skraćivanjem radnog vremena

Za nemačku industriju razdoblje ekonomskog procvata je završeno, ako je suditi po sve učestalijim upozorenjima o padu poslovanja i skraćivanju radnog vremena kako bi se uštedelo na platama usled sve praznijih knjiga narudžbina.

Poslednja u nizu velikih nemačkih kompanija koje su objavile mogućnost pada je div Continental.

Četvrto upozorenje

Ta kompanija je izdala već četvrto upozorenje investitorima o mogućem padu poslovanja u zadnjih godinu i po, a glavni je razlog kontinuirani pad globalne proizvodnje osobnih automobila i lakih vozila. Nemačko gospodarstvo raste već desetu godinu, nezaposlenost je najniža od ujedinjenja, ali američko-kineski trgovinski rat, strahovanje od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora o ekonomskim odnosima i "hlađenje" kineskog tržišta automobila uzimaju sve veći danak.

Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

- Naši članovi govore nam da je razdoblje ekonomske ekspanzije završeno - ističe Štefen Kampeter, čelnik zadruge poslodavaca BDA. Ministarstvo gospodarstva je prošle nedelje objavilo kako očekuje da slabosti u industrijskom sektoru potraju i idućih meseci. Prema rečima Tima Wolmershausera, zamenika direktora ekonomskog instituta Ifo, nemačke proizvodne kompanije su ustvari  u recesiji još od sredine prošle godine.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako sve više kompanija pokušava da snizi troškove skraćivanjem radnog vremena. To je znak, tumače u Ifou, da je narudžbina sve manje i da proizvodnja usporava. Skraćenje radnih sati posebno je primetno kod proizvođača teških prometnih sredstava, poput vozova i aviona i kod proizvođača naoružanja. U tim sektorima30 posto kompanija uvelo je skraćeno radno vreme.

(Telegraf Biznis / poslovni.hr)

Tagovi: Ekonomija, Narudžbina, Nemačka, Plata, radno vreme

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • M
    M

    I kod nas se skracuju plate i to u privatnom sektoru a produzuje rad(satnica)