• 0

Pro - kineski Boris? Novi premijer je oduševljen projektima Kine, kači li se to London na Put svile?

Za razliku od Tereze Mej, novi britanski premijer ima drugačije poglede na saradnju sa drugim ekonomijama

  • 0
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Novi britanski premijer oduševljen je Novim Putem svile, pišu svetski mediji. Boris Džonson naime, nije krio da da pruža veliku podršku projektu Pekinga, a dodao je i da je Britanija otvorena za kineske investicije.

Malo pre nego što je izabran da sedne u fotelju britanskog premijera, Džonson je dao intervju kineskoj televiziji. U intervjuu je rekao da je veoma zainteresovan za ono što radi kineski predsenik Si Đinping, kao i za multimilionske projekte u Pekingu.

- Oduševljeni smo inicijativama Jedan pojas, jedan put, i Novim putem svile - rekao je on.

- Mi smo najotvorenija ekonomija u Evropi. Najotvoreniji za međunarodne investicije, posebno za kineske investicije - rekao je britanski premijer, dodajući da kineske kompanije pomažu Britaniji u izgradnji nuklearne elektrane.

Džonson je takođe podsetio da je Velika Britanija prva zemlja koja je potpisala ugovor sa azijskom inveticionom bankom za infrastrukturu (AIIB), čineći je tako „veoma pro-kineskom“. Nakon što se London pridružio razvojnoj banci, osnovane 2016. godine, sledile su ga i druge evropske zemlje.

Bivša britanska premijerka Tereza ​​Mej nije bila toliko oduševljena ubrzanim razvojem Pekinga. Iako nije otvoreno kritikovala projekat, Mej nije potpisala ni memorandum o razumevanju kada je prošle godine boravila u Kini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>