• 0

ECB prihvatio Lagard za šeficu

"Lagard je osoba "priznate reputacije i profesionalnog iskustva u monetarnim ili bankarskim pitanjima"

  • 0

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) zvanično je odobrio nominaciju bivše direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard za poziciju novog šefa te institucije, koja važi za vrhovnu monetarnu vlast u Evropi.

Upravni savet je u iznetom mišljenju, koje je neophodno prema proceduri imenovanja sadržanoj u osnivačkom ugovoru Evropske unije, naveo da je Lagard osoba "priznate reputacije i profesionalnog iskustva u monetarnim ili bankarskim pitanjima", prenosi agencija AP.

Lagardovu takođe čeka izlaganje i odgovori na poslanička pitanja u Evropskom parlamentu, verovatno krajem septembra ili početkom oktobra, ali parlament ne može da blokira nominaciju koju su dali čcelnici vlada država evrozone.

Evropski savet šefova država i vlada mora formalno da potvrdi imenovanje, i u tom slučaju Lagardova će naslediti Marija Dragija 1. novembra, sa mandatom u trajanju od osam godina. Taj mandat se se ne može obnoviti.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke