• 0

ECB prihvatio Lagard za šeficu

"Lagard je osoba "priznate reputacije i profesionalnog iskustva u monetarnim ili bankarskim pitanjima"

  • 0
Kristin Lagard Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP/Markus Sćreiber, File

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) zvanično je odobrio nominaciju bivše direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard za poziciju novog šefa te institucije, koja važi za vrhovnu monetarnu vlast u Evropi.

Upravni savet je u iznetom mišljenju, koje je neophodno prema proceduri imenovanja sadržanoj u osnivačkom ugovoru Evropske unije, naveo da je Lagard osoba "priznate reputacije i profesionalnog iskustva u monetarnim ili bankarskim pitanjima", prenosi agencija AP.

Lagardovu takođe čeka izlaganje i odgovori na poslanička pitanja u Evropskom parlamentu, verovatno krajem septembra ili početkom oktobra, ali parlament ne može da blokira nominaciju koju su dali čcelnici vlada država evrozone.

Evropski savet šefova država i vlada mora formalno da potvrdi imenovanje, i u tom slučaju Lagardova će naslediti Marija Dragija 1. novembra, sa mandatom u trajanju od osam godina. Taj mandat se se ne može obnoviti.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>