• 1

Rusi su nagomilali toliko zlata da sede na čitavoj zlatnoj planini

A nekada su bili među prvima koji su kupovali američke obveznice

  • 1

Ruske zlatne rezerve porasle su na više od 100 milijardi dolara zahvaljujući rastućim cenama zlata i naporima zemlje da poveća svoje zalihe. Samo u junu, Rusija je dodala više od 18 tona plemenitog metala.

Kupovina zlata u junu podigla je ruske zlatne rezerve na ukupno 2.208 tona, prema najnovijim podacima koje je objavila Centralna banka Rusije (CBR). To znači da je Rusija od 1. jula sedela "na planini zlata" u vrednosti od 100, 277.6 miliona dolara, pokazuje izveštaj CBR-a.

Od početka godine, nacionalni fondovi plemenitog metala povećani su za oko 96,4 tona zbog pritiska Moskve da dezolarizuje svoje devizne rezerve. Više od 6 tona dodato je ruskoj blagajni u maju, oko 16 tona u aprilu, i još 18 tona u martu.

Najveća kupovina zlata zabeležena je u februaru, kada su ruske zlatne rezerve porasle za više od 31 tonu za mesec dana. U prvom mesecu godine dodato je 6 tona zlata.

Rusija, sada, očigledno želi da kupi što više zlata, dok je cena još uvek relativno niska. To joj dozvoljava da izgradi veću zalihu zlata u zamenu za smanjenu vrednost koju će dolar igrati kao rezervna valuta - rekao je ranije broker Piter Šif.  Analitičar je kasnije predvideo da će plemeniti metal uskoro biti na vrhuncu (do 1900 dolara po unci).

Moskva je nekada bila jedan od najvećih investitora u hartije od vrednosti američkog trezora, ali je prodala većinu njih u poslednjih nekoliko godina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    26. jul 2019 | 17:23

    Oteto je prokleto, opet ima da i zahvati ladan rat ako tako nastave.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>