• 0

Auto-industrija moli Džonsona: Ugasiće nas ako se ne dogovorite

"Bregzit bez dogovora predstavlja egzistencijalnu pretnju našoj industriji", upozoravaju

  • 0
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Bregzit bez dogovora predstavlja egzistencijalnu pretnju za britansku automobilsku industriju i dovešće u opasnost proizvodnju, upozorio je britanski automobilski sektor novog premijera Borisa Džonsona.

- Mi smo jako integrisani sa Evropom i Bregzit bez dogovora bi rezultirao ogromnim carinskim troškovima i poremećajima koji bi ugrozili proizvodnju, kao i daljim podrivanjem poverenja međunarodnih investitora u Ujedinjeno Kraljevstvo - napisao je izvršni direktor Udruženja proizvođača i trgovaca motornim vozilima (SMMT) Majk Hos u pismu upućenom Džonsonu, prenosi Rojters.

- Bregzit bez dogovora predstavlja egzistencijalnu pretnju našoj industriji - dodao je on.

Džonson, koji je preuzeo dužnost pre dva dana, pojačava pripreme za potencijalno neuređeni Bregzit, iako se nada da će postići bolji sporazum sa Evropskom unijom.

Nekoliko velikih automobilskih kompanija upozorilo je na finansijski udarac s kojim će se suočiti u poslovanju u slučaju novih tarifa i na birokratske procedure koje bi mogle da razore ugovorenu proizvodnju sa preciziranim rokom isporuke.

Tvrdi zagovornici Bregzita uporno tvrde da će najveća ekonomija Evrope, Nemačka, koja svake godine izvozi na stotine hiljada automobila u Britaniju, dati sve od sebe da zaštiti tu trgovinu, dodaje Rojters.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>