• 12

Ovo je najskuplja zemlja Evrope, plata veća od 4.000 €

Prosečna mesečna plata na Islandu prošle godine pre oporezivanja iznosila je preko četiri hiljade evra

  • 12

Na Islandu su, prema podacima Eurostata, cene u proseku 56 odsto više nego u ostatku Evrope, što tu ostrvsku državu čini najskupljom zemljom.

Postojeca prosečna mesečna stanarina za jednosoban stan u centru Rejkjavika iznosi oko 1.500 evra.

Island, zemlja sa 355.000 stanovnika, zavisna je od uvoza namirnica, a i porezi na alkohol jako su visoki, što je jedan od razloga skupoće.
 Velike fluktuacije islandske krune 2016. i 2017. dovele su do opšteg porasta cena.

Glavni ekonomista Islandske privredne komore Konrad Guđonson ukazao je na "snažnu vezu između skupoće i životnog standarda".
 Islanđani u proseku dobro žive - prošle godine prosečna mesečna plata pre oporezivanja iznosila je preko četiri hiljade evra.

Prema predviđanjima centralne banke, Islandu slede teža vremena jer će ekonomija ove godine stagnirati, prvi put u 10 godina.

Delimičan razlog tome leži u propasti islandske niskotarifne avio-kompanije WOW Aira, što je dovelo do pada u turističkim dolascima, a i ubrzala se inflacija.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Komentari

  • Bhm

    Kod nas ce to za 2 godine..

  • np-lux

    Pogledajte Luksemburg slaba vam ta istrazivanja u gradu luxemburgu jedan stan malo lepse sredjen preko 2.500€ bez komunalija plus struja plus gas a o kucama da ne govorim a normalni studio nemozete naci ispod 1000€ ako imate srece a ako hocete kupiti unutrasnju garazu u sklopu zgrade dostizu cenu i do 220.000€ a plac parkin vani 60-70.000€ e to je statistika a ima jos gorih stvari od ovog neki stanovi od 100kvm krecu se i do 1.500.000€ a kuce i po nekoliko milijona

  • Srecko

    Ljudi ja sam bio pre 5 godina na Farskim Ostrvima i radio 6 meseci,ako verujete i tamo je sasvim solidan standard naspram naseg,a poredjenja radi Novi Sad je metropola i drzava za Farane...eto,ali se zivi i zaradjuje novac

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke