• 1
 ≫ 

Jedna od najvećih evropskih država postaje pustinja: Reke svedene na potoke, jezera nestaju

 ≫ 

Problem Poljske nije samo njen, već i cele Evrope

  • 1
poljska

Foto: Pixabay

Stari ribar Tadeus Norberijak sa zabrinutošću gleda na nizak vodostaj Vistule u Varšavi, što nije samo znak letnje suše, nego je i simbol stalne pretnje od nestašice vode u Poljskoj.

- Ne sećam se da je vodostaj bio nizak kao poslednjih godina, to je tragedija - kaže 85-godišnji Norberijak, koji je tog dana pecao. - Na severu je gore. Vistula izgleda kao lokva - dodaje.

Stotine reka u Poljskoj svedeno je na potoke, a jezera nestaju.

- Statistički gledano, Poljska ima 1.600 kubnih metara vode po stanovniku, što je tri puta manje od evropskog proseka. Naši izvori vode su uporedivi sa Egiptom - kaže se u nedavnom izveštaju Državne revizije Poljske (NIK) koji se bavi tim problemom.

Naslov izveštaja glasi "Poljska, evropska pustinja“.

Prema Eurostatu, evropski prosek je 4500 m3 vode po glavi stanovnika. Rekorder je Hrvatska sa 27.300 kubika.

Poljska, smeštena na mestu spajanja okeanske i kontinentalne klimatske zone, nikada nije imala mnogo vode, suprotno uvreženom mišljenju. Padavine su niže nego na zapadu, a isparavanje je isto. S klimatskim promenama i češćim sušama, situacija je postala alarmantna.

Čitav pojas zemlje koji se proteže od zapada do istoka zemlje polako se pretvara u stepu. To izaziva velike probleme u poljoprivredi, ali i u šumama i životu u prirodi.

- Prošla godina je bila veoma suva i količina vode pala je na 1.100 m3 po glavi stanovnika, gotovo ispod sigurnosnog praga - rekao je Sergiusz Kiergiel, portparol poljskog vodovoda.

Socijalni sukobi

Varšava

Foto: AP/Tanjug

Ove godine će situacija verovatno biti ista. Početkom jula poljska Hidrološka služba izdala je upozorenje da u dve trećine nivoa podzemne vode u zemlji neće biti dovoljne za celo leto. Više od 320 opština već je proglasilo mere štednje i zabranilo punjenje bazena, zalivanje bašta ili pranje automobila. Kazne su visoke.

Opštine bez vode bile su prisiljene da ga otkupe od onih koji imaju dovoljno, a to je počelo da izaziva društvene sukobe, gde su meštani napali komšije koji zalivaju bašte.

Trenutno je vodostaj Vistule u Varšavi oko 40 centimetara, a svaki bi mogao biti šest metara.

Zadržavanje je najveći problem sa kojim će se Poljska suočiti u narednim godinama. U nedostatku dovoljnih rezervoara, Poljska trenutno zadržava samo 6,5 posto vode koja teče kroz njenu teritoriju. Za poređenje, Španija zadržava 49 procenata.

Stoga vlada planira da do 2027. izgradi nove tenkove koji će udvostručiti kapacitet postojećih. Koštaće državu 3,3 milijarde evra.

Pored toga, poljoprivrednici će moći da naprave male rezervoare do hiljade kubnih metara bez odobrenja.

- Tek sada otkrivamo problem s vodom u Poljskoj. Do sada smo mislili da se to događa samo u subsaharskoj Africi. Ali to je i evropski problem, poljski problem - ističe Lespez Pazderski, stručnjak iz Grinpisa.

VIDEO: Evropa gori i topi se, a u Sibiru se grudvaju u bermudama

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    30. jul 2019 | 20:30

    У пустињама Африке сада се плива.Поплаве.Нешто се помера,и то жестоко...Прочитајте,у јужној Америци СНЕГ до колена,Сибир гори...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>