• 12

Guverner: Zašto da slušamo MMF kada imamo stabilan dinar? (VIDEO)

Da bi se slušao MMF, potrebni su razlozi

  • 12

Guvernerka NBS Jogovanka Tabaković izjavila je nema razloga da se posluša preporuka MMF-a da se dozvoli veća fluktuacija kursa dinara, s obzirom da postoji poverenje građana u dinar i stabilnost domaće valute.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je MMF prpeorucio NBS da dopusti malo veću flukutaciju krusa u oba smera, guvernerka je rekla da bi bi centralna banka poslušla savet bilo koje međunarodne finansijske institucije, pa i MMF-a, potrebno je da za to postoje razlozi.

- Na primer, da niste dovoljno uspešni i da vam taj savet obećava bolje rezultate. Ali, u čemu da očekujemo bolju stabilnost u dinarizaciji ili bilo čemu drugom ako dozvolite veću fleksibilnost kursa. Od trenutka kada je u Albaniji po savetu MMF-a primenjena veća fleksbilnost kursa ta zemelja se suočava sa sve većim procentom ukupne evroizacije -navela je Tabaković.

Ona ističe da je Srbija partner MMF - u, ali da je aranžman koji imamo sa MMF-om naše vlasništvo.

- MMF je partner sa kojim se razgovara, ali ne ličimo li vam na ljude koji poštuju savete bez da proračunaj efekte. Ako imamo 70 milijardi dinarske štednje, to je najveći dokaz poverenja građana. Kako će već fluktuacija da doprinese većem poverenju u stabilnost dinara i dinarizaciju, kada je upravo obrnut rezultat postignut u Albaniji - naglasila je Tabaković.

Guvernerka kaže i da je NBS odgovorna za politiku koju vodi i da baš zbog takve politike očekuje još veću dinarsku štednju.

- Što bi menjali tim koji uspeva, koji daje rezultat - rekla je Tabaković dodajući da nije u godinama kada bi radila nešto samo da bi se nekome dopala.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    Tako je, nemojte verovati profesionalcima, verujte doktorima iz vlade

  • Nena

    Ali n nije stabilan zivot tebi da

  • ns

    Hoću evro da bude 45 dinara! Ne treba nam EU sa takvim kursom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke