• 4
 ≫ 

Ako ste carinik, ili želite da to postanete, ovo je "crna lista" za vašu porodicu

 ≫ 

Samo jedan iz porodice može da bude carinski službenik

  • 4

Sutra stiže novi pravilnik o delatnostima i poslovima koji regulišu rad carinika. Svaki naš carinik tako može da bude disciplinski sankcionisan, odnosno kažnjen i degradiran, pa čak i otpušten ako se utvrdi da je neko od članova porodice zaposlen u nekom sektoru carine.

Član porodice ne sme da bude vlasnik špediterskog preduzeća ili bilo koje firme koje ima veze sa radom carine.

Naime, pravilinikom koji je donet na osnovu Zakona o carinskoj službi precizirani i poslovi koji su zabranjeni za najbliže članove porodica službenika. To su spoljnotrgovinsko poslovanje, firme koje se bave uvozom i izvozom, zatim međunarodna špedicija, ali i savetovanje i zastupanje pravnih i fizičkih lica.

Takođe, tu su i poslovi koji bi mogli da pokolebaju carinika da svoj posao radi savesno i pošteno.

Ako se utvrdi da je član uže porodice vlasnik ili suvlasnik preduzeća koje je ima veze sa radom carine, zaposleni na carini može disciplinski odgovarati zbog teže povrede službene dužnosti, propisane Zakonom o carinskoj službi i Zakonom o državnim službenicima.

Ukoliko to toga dođe, donosi se rešenje kojim se utvrđuje i da se carinski službenik premešta na odgovarajuće drugo radno mesto.

Naši carinici su u ovu godinu ušli sa većim platama, međutim i pored povećanja od 8,5 odsto i dalje su u začelju zarada u državnoj upravi. Ipak Uprava carine beleži izvanredne rezultate, zbog čega smo ih pitali koliko je teško danas biti carinik u Srbiji.

Između ostalog, otkrili su nam koliko je automatizovani tranzit omogućio protok robe iz EU, koja roba se najčešće švercuje, ali i o trendovima kada je reč o biznisu uvoza polovnih automobila. S tim u vezi, kako navode, samostalan odlazak po automobil u neku od zemalja EU - nije isplativ.

Opširnije o tome čitajte u našem intervjuu OVDE.

VIDEO: Velika zaplena droge na graničnom prelazu Preševo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    31. jul 2019 | 20:49

    Otvoris firmu na prijatelja i eto...zaobidjes pravilo...on vlasnik, ti ili neko od rodbine se nigde ne pojavljujete kao vlasnici u toj firmi..cist ko suza...

  • Djak

    1. avgust 2019 | 00:01

    pa njima plate i ne trebaju...a mogli bi da rade na procenat...

  • Doroti

    1. avgust 2019 | 00:25

    A šta ako je u sukobu interesa sa švercerkom? Pitam za drugaricu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>